Hlavní obsah

Muž toužící po KHL v Jágrově Kladně: Politiku neřeším, říká Smoleňák. Nepochopitelné, kontruje Koreis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se o jeho služby v prosinci zajímal Hradec Králové, na poslední chvíli couvl. Zejména proto, že měl strach, jaké negativní emoce by mezi jeho fanoušky vyvolala zpráva o příchodu Júlia Hudáčka. Gólmana, který před necelými dvěma lety podepsal angažmá v KHL už po Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině. Gólmana, který i v této sezoně preferoval smlouvu v ruské soutěži. Na rozdíl od Mountfieldu se Kladno s hrajícím majitelem Jaromírem Jágrem této volby nezaleklo. Hudáček už je Rytířem.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Mountfield HK vs. Rytíři Kladno 4:2Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Když pětatřicetiletý slovenský brankář vysvětloval zrod svého přesunu do Kladna, které se po zranění Adama Brízgaly poohlíželo po parťákovi k Landonu Bowovi, zmiňoval i jméno útočníka Rytířů Radka Smoleňáka.

„Oslovil mě Radek Smoleňák, se kterým se známe, a jednání s Kladnem byla následně velmi rychlá, protože jsme se domluvili během pár hodin. Bylo to na poslední chvíli, protože jsem měl i jiné nabídky, a už jsem chtěl opět chytat. Jsem rád, že jsem tady,“ říkal pro web Rytířů Hudáček, jenž v Česku už dříve chytal za Pardubice a Spartu.

Videogalerie ze zápasu Hradec Králové - Kladno1/9

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Podstatně déle času ale strávil v KHL. Dohromady sedm sezon v Novosibirsku, Čerepovci, Spartaku Moskva, Dinamu Riga a Astaně. Když se právě Barysu předloni v létě upsal, vysvětloval to pro slovenskou RTVS takto:

„Řešil jsem morální dilema. Ale jestli já jako brankář nebo jakýkoli jiní hokejisté budeme hrát v KHL, myslím si, že to neovlivní, zda válka na Ukrajině bude, nebo nebude, a zda bude ruská agrese pokračovat, nebo ne.“

Po KHL Hudáček pokukoval i nyní. Nakonec ale kývl Rytířům, s nimiž ve středu po jednom tréninku vyrazil shodou okolností právě do Hradce Králové. Do zápasu nezasáhl, ze střídačky kryl záda Bowovi.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Július Hudáček z Kladna (vpravo) zdraví hráče Hradce Králové po utkání.

Kladno nakonec na východě Čech padlo 2:4, a když po zápase mezi novináře dorazil jeho kapitán Radek Smoleňák, víc než samotný duel se rozebíral právě příchod Hudáčka, na němž měl 37letý útočník podíl.

„Já koukám na nás, na Rytíře Kladno. Tak, abychom vyhrávali zápasy. Politiku popravdě vůbec neřeším. Kdybych měl hrát jenom s tím, kdo má stejné politické vidění jako já, tak by všechny týmy, kde jsem v životě hrál, vypadaly jinak. Pro nás je důležité to, že nám chce pomoct. Věřím, že nám určitě pomůže,“ cituje server hokej.cz Smoleňákova slova.

Více se do tématu politiky a sportu pouštět nechtěl.

„Já se omlouvám. Vím, že vás to zajímá, ale o politice se bavit nebudu. Řeším nás, abychom hráli dobře. Když někdo řekne, že chce za nás hrát a chce nám pomoct, tak jsem s tím oukej. Neřeším, kdo má jaké vidění světa, to je každého věc. Co se týče sportu, tak momentálně je mi to úplně jedno, protože my chceme vyhrávat. Jsem rád, že tady Hudy je,“ dodal Smoleňák.

To někdejší útočník a dnes hokejový expert O2 TV Sport Jakub Koreis má na situaci opačný názor.

„Je to špatně! Ten hráč před sezonou deklaroval, že preferuje angažmá v Rusku, které nakonec nepřišlo, a skončil na Kladně. Nedokážu si představit, jak někdo může jít hrát dobrovolně hokej do země, která hrozí naší západní civilizaci jadernými zbraněmi. Pro mě je to naprosto nepochopitelné,“ kroutil hlavou Koreis.

„Ještě bych přivřel oči, kdyby to byl 22letý kluk, který do té doby vydělával 50 tisíc, povedla se mu sezona a dostal nabídku za miliony. Ale že to má zapotřebí Hudáček?“ nechápe Koreis.

Podle něj kluby, které hráčům z KHL řeknou „ne“, ukazují své morální hodnoty. „A o tom by měl hokej být. Měl by vytvářet vzory pro děti a mládež. Měli bychom dát dětem jasně najevo, jaké jsou základní hodnoty naší společnosti. Hudáček šel do KHL, dobrovolně se stal nástrojem ruské propagandy jen proto, aby si vzal peníze. Podle mě bychom se proti tomu měli jasně vymezit,“ uzavírá Koreis.

Byla podle vás chyba angažovat Júlia Hudáčka?
Ano
65,6 %
Ne
34,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20268 čtenářů.

Reklama