Hlavní obsah

Nechutný závěr finále! Fanoušci Sparty krvavě zranili Douderu, hrozilo ukončení zápasu. Oba týmy násilí odsoudily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechutným závěrem vyvrcholila jinak parádní třetí finálová bitva mezi hokejisty Sparty a Třince. V 58. minutě za stavu 3:1 pro Oceláře nerozdýchali někteří příznivci Pražanů dvouminutový trest pro útočníka Sobotku a na hostující střídačku začali házet kelímky s pivem, platové lahve a obránce Třince Milana Douderu dokonce zasáhla mince do obličeje a způsobila mu krvavé zranění. Hlavní rozhodčí Mrkva s Pražákem hrozili kontumací v případě, že dojde ještě na další exces, zbytek duelu se ale nakonec dohrál. Jandačovi svěřenci stihli už jen snížit na konečných 2:3 a v sérii prohrávají před sobotním pokračováním 1:2 na zápasy.

Emoce na ledě i v hledišti. Na Oceláře házeli fanoušci mince i plechovky. Video: Sport.cz

 
Článek

17 220 diváků. Nejvyšší návštěva nejen letošního play off, ale historicky nejvíce diváků na extraligovém hokeji vůbec, sledovala krásný hokej, část fanoušků na něm ale v samém závěru udělala pořádnou kaňku.

„Tohle do hokeje nepatří, měli by posílit ostrahu. Jako byly emoce v našich hráčích a sparťanech, tak byly ve fanoušcích," říkal po vyhroceném závěru kouč Třince Václav Varaďa.

„Doudera dostal desetikačkou do tváře, to je hodně nepříjemné. My trenéři jsme se sami snažili blokovat vhozené předměty. O odchodu do šatny jsme ale nepřemýšleli, chtěli jsme to dohrát," připouštěl Varaďa, že i předčasné ukončení zápasu bylo ve hře, Oceláři ale takový scénář nechtěli.

Prohlášení HC Sparta Praha:
Finále extraligy by měl být hokejový svátek, který si užijí všichni sparťané, od těch nejstarších po nejmenší. Jakékoliv agresivní a násilné chování na hokej nepatří, stejně jako házení předmětů na hrací plochu. Sparta šla vždy kulturou fandění celé extralize příkladem. Ojedinělé excesy, vyvolané nespokojeností s děním na ledě, nikdy nesmí přebít roky budovanou skvělou pověst sparťanského publika.
"Celý klub HC Sparta Praha se vymezuje proti neakceptovatelnému chování několika diváků, kteří vhodili předměty na ledovou plochu. Sparťanští fanoušci vždy fandí sportovně," uvedla generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová. "Věříme, že se podobný incident nebude už nikdy opakovat. Už na sobotní zápas dorazí spousta rodin s dětmi. Přála bych si, aby byla návštěva hokejového zápasu příjemným zážitkem pro všechny," žádá návštěvníky finále.

Milan Doudera po utkání mezi novináře nedorazil, místo toho okamžitě zamířil na ošetřovnu. „Bylo to nešťastné. Do hokeje to nepatří, ale je to play off, finále. Jsme rádi, že přišlo tolik fanoušků, kulisa byla fantastická. Zbytek nechám na posouzení někoho jiného," říkal forvard Ocelářů Andrej Nestrašil, jenž k triumfu 3:2 přispěl jedním gólem,

„Tyhle situace se stávají, někdo z hráčů vyteče, někdo udělá chybu, zkrat...," doplňoval Varaďa. Ani on neunikl pivní sprše od sparťanských diváků. „Ještě jsem se nedíval na oblek, asi ho mám poplivaný nebo politý, ale stejně si ho zítra obleču zas. Je to finále, nějak bych to nedramatizoval," mávl rukou šéf třinecké střídačky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Rozhodčí zápasu mají co dělat, aby roztrhli nabroušené hokejisty Třince a Sparty.

„Tohle od fanoušků rozhodně vidět nechceme. Vadí mě, jakým způsobem ten závěr neunesli a doufám, že už se nic podobného tady nebude opakovat," říkal kapitán Sparty Michal Řepík.

„Za podporu diváků jsme opravdu rádi, přišlo jich fakt veliké množství, ale pak přišlo v závěru nesmyslné házení předmětů po hráčích a to na hokej skutečně nepatří. Jsme rádi za takovou kulisu, že diváci přišli a zaplatili si drahé vstupné. Prosíme je ale, aby příště udrželi nervy na uzdě, fandili slušně a nic neházeli na led. S tím nesouhlasíme," prohlásil trenér domácích Josef Jandač.

Dusno na ledě odstartovalo v 57. minutě, kdy sparťanský zadák Tomáš Dvořák vystřelil na branku po odpískání a za následnou rvačku s Vladimírem Draveckým, kterou by na body vyhrál, oba inkasovali tresty na pět minut.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Třince oslavují gól na 3:1 během utkání finále play off extraligy.

„Dvořák možná neslyšel píšťalku, ačkoliv vystřeli snad dvě vteřiny po odpískání. Káca neměl helmu a šlo mu to kousek kolem hlavy. To smrdělo průserem. Když Dvořák říká, že to neslyšel, tak to asi neslyšel," nechtěl Nestrašil sahat Dvořákovi do svědomí.

A když pak Sobotka o minutu později zasáhl Marinčina hokejkou do rozkroku a vyfasoval menší trest za sekání, fanoušci Sparty začali s házením předmětů na třineckou střídačku.

„Nevěděl jsem, na co se šli dívat na video. Byli to konzultovat s nějakým komisařem; asi Moulinem; jestli se ten zápas má dohrát, nebo ne," ušklíbl se ironicky Jandač při odpovědi na otázku, co mu následně sudí u střídačky říkali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva Brankář Ondřej Kacetl a David Musil z třince, Miroslav Forman ze Sparty a Vladimír Svačina z Třince během utkání finále play off extraligy

A neopomněl si rýpnout do jednoho ze dvou hlavních arbitrů Romana Mrkvy. „Já hlavně tomu Mrkvovi moc nerozumím. On artikuluje tak, že mu není rozumět. I když teda já mluvil (po incidentu se vhazováním předmětů na třineckou střídačku) s druhým rozhodčím Pražákem," řekl Jandač, jenž byl s výkonem mužů v pruhovaném hodně nespokojený.

„Byly tam věci, kterým jsme se divili. Některé momenty se nám nelíbily," připustil Jandač. Vadil mu zejména uznaný gól Třince na 1:1, kterému podle něj předcházelo podrážení Ocelářů.

„Třeba. Nebo vyhození kotouče do hlediště (které sudí neocenili menším trestem pro Třinec). Nebo dvakrát krev (v obličeji) a jenom dvouminutové tresty. Prostě je to spoustu trestů navíc, které Třinec nedostal. A ten první gól mě mrzí asi nejvíc," dodal Jandač.

Reklama

Související témata: