Hlavní obsah

Pro obránce Žižku je sestup Zlína sportovní tragédií. Klub přestal pracovat koncepčně, míní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S hokejem ve Zlíně začínal a v jeho dresu strávil významnou část hráčské kariéry. Dvaačtyřicetiletý obránce Beranů Tomáš Žižka netají, že ho pád jeho týmu z extraligy pořádně ranil na duši.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Jakub Stehlík z Vítkovic a Tomáš Žižka ze Zlína.

Článek

Jak nesete, že váš mateřský klub po dlouhých 42 letech sestupuje z nejvyšší soutěže?

Pro nás všechny je to sportovní tragédie, kterou si dlouho nikdo nechtěl připustit. Přišlo to ve špatné době, kdy se všechno kolem nás sype. Záměrně mluvím o sportovní tragédii, protože proti tomu, co se teď děje na Ukrajině, je to v podstatě banalita. Nic to ale nemění na tom, jak moc mě to, co se nám ve Zlíně stalo, neskutečně mrzí.

Na začátku roku jste zdolali v jeho chomutovském azylu předposlední Kladno a snížili jste ztrátu na Rytíře na tři body. Co se pak přihodilo?

V té chvíli se zdálo, že bychom mohli aspoň baráž uhrát. Jenže se ukázalo, že Kladenští prožívali zrovna špatné období a bylo jasné, že nebudou prohrávat donekonečna. My jsme navíc pak nezvládli několik domácích utkání se soupeři, které jsme měli porazit. V součtu s naším šíleným podzimem musím bohužel konstatovat, že jsme asi skutečně byli v extralize nejhorší.

Takže jste neměl pocit, že Rytíři s hvězdami Jágrem a Plekancem jsou v nejvyšší soutěži chtěnější?

To hodně rozebírají fanoušci. Nejsem si ovšem vědom nějaké podstatnější křivdy. Spíš mě štve, že valnou část sezony mohli diváci na hokej jen ve výrazně omezeném počtu. Kdyby bylo plné hlediště, zřejmě bychom nasbírali o pár bodíků víc, protože zlínští příznivci patří jednoznačně k nejlepším v republice.

Sestup má ale i dlouhodobější příčiny, že?

Rozhodně. Od roku 2014, kdy se tady slavil titul, zřejmě začaly ubývat finance. Netvrdím, že se dá za peníze koupit mistrovský pohár, ale pochopitelně hodně pomáhají při skládání kádru. Trochu mám navíc pocit, že klub postupně přestal pracovat koncepčně. Poslední dobou se tady začalo pokaždé přemýšlet jen o nejbližší sezoně. Dlouho to vycházelo, avšak nakonec to bohužel dopadlo přesně podle přísloví, že se tak dlouho chodí pro vodu, až se ucho utrhne.

Po minulé sezoně jste váhal, zda už neukončíte kariéru. Litujete loňského rozhodnutí ještě pokračovat?

Samozřejmě že kdybych věděl, jak to dopadne, tak bych už asi kontrakt loni neprodlužoval. Nikdo nechce být podepsaný pod sestupem. Obzvlášť ve městě, kde žijete. Já jsem věděl, že v mém věku už nebudu rozhodovat zápasy, ale jako odchovanec jsem chtěl ještě aspoň menším střípkem klubu pomoct. Při podpisu nové smlouvy jsem tehdy doufal, že kádr přes léto ještě posílí. To se bohužel nestalo.

Setkal jste se s výčitkami zlínských fandů?

Jsem teď zraněný, a tak při domácích utkáních sedím obvykle na tribuně, a hodně s diváky diskutuju. Někdy to jsou docela nepříjemné hovory, ale v žádném případě se jim nevyhýbám. Naštěstí zcela vulgárních reakcí není příliš.

Po této sezoně už dáte profesionálnímu hokeji vale?

Extraligový ročník pro nás skončí až v úterý. Zatím jsem to ještě s klubovým vedením neprobíral. Je to ovšem dost pravděpodobné. Na rozdíl od loňska tentokrát v mém uvažování, zda pokračovat, převažují i vzhledem k zdravotnímu stavu minusy nad plusy.

Jak vidíte budoucnost zlínského hokeje?

To bude záležet na řadě okolností. Pokud vím, řeší se vlastnická struktura klubu. Bude důležité, jací lidé do něj vstoupí. A taky to bude hodně odvislé od toho, jak kvalitní mužstvo se podaří dát dohromady. Mám obavy, že tzv. pevné jádro týmu už hodně zeštíhlelo. Šance na rychlý návrat bude pochopitelně vyšší, pokud skutečně platí, že se bude z první ligy postupovat přímo. Zlín to v ní ale nebude mít v žádném případě snadné. Každý soupeř se na dlouholetého účastníka extraligy bude chtít určitě vytáhnout.

Zůstanou Beranům o soutěž níž věrni fanoušci?

Věřím, že naprostá většina ano. Lidi ve Zlíně mají hokej rádi, je to pro ně zábava.

Pokud už nebudete v příští sezoně na ledě, hodláte u hokeje v nějaké roli zůstat?

Rád bych. Věnuju se mu celý život, a myslím, že mu rozumím. Mám i trenérskou licenci. Hodně jsem už pomáhal s přípravou synovi, který momentálně působí ve Švédsku.

Přijal byste nabídku zůstat ve zlínském klubu v jiné pozici?

Nic takového není na stole. Pochopitelně bych to zvážil. Práce se nebojím.

Na jaký úspěch ve vaší bohaté kariéře budete nejvíc vzpomínat?

Asi na extraligové prvenství se Slavií v roce 2008. Vyzkoušel jsem si i NHL a zahrál si za národní mužstvo. Úspěchů bylo docela dost, ale přesto mě mrzí, že jsem nezískal titul doma se Zlínem. V roce 2014 jsem proti němu ve finále nastoupil za poraženou Kometu, a až po sezoně jsem přestoupil zpět.

Reklama

Související témata: