Hlavní obsah

Risk, po kterém máte bod navíc, nebo jste za blbce. Jak týmy v prodloužení odvolávají brankáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v lednu upřímně říkal: „Když to vyjde, je to fajn. Když ne, jste za blbce.“ V neděli v českobudějovické aréně platilo pro hradeckého kouče Tomáše Martince to druhé. V prodloužení odvolal gólmana, aby při hře 4 na 3 zvýšil šanci na vítězství. Jenže po pár vteřinách vybuchl domácí stadion nadšením, neboť naopak Adam Kubík zajistil střelou přes celé hřiště do prázdné extra bod pro Motor. Hradecký risk tak rozrazil dveře k budějovické výhře dokořán.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Motor České Budějovice vs. Mountfield HK, a.s. Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Asistent kouče Motoru Jiří Hanzlík pak na pozápasové tiskové konferenci trochu udiveně říkal: „My jsme dali gól, jaký jsem při power play ještě neviděl.“ To hradecká strana je na něco podobného „zvyklá“, protože totožně inkasovala už v polovině ledna od Sparty. Jenže taky dvakrát předtím díky risku s odvolaným gólmanem v prodloužení uspěla.

„Chtěli jsme zkusit něco jiného, protože v minulém kole nám nevyšly nájezdy,“ vysvětloval teď v Budějovicích asistent trenéra Mountfieldu Tomáš Hamara.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

České Budějovice - Hradec Králové 2:1 pp (62. Kubík)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Ne, riskování s power play v prodloužení není v extralize zcela nevídanou záležitostí. V lize samozřejmě najdete většinu konzervativních týmů, které se do „žádných velkých akcí“ nepouštějí, ale pak jsou tu naopak dva celky, které jsou odvoláváním gólmanů pověstné – už zmíněný Hradec a taky Plzeň. Tam se dlouhodobě trápili v penaltovém rozstřelu, a tak kouče Petra Kořínka loni napadlo, že než ona „dovednostní loterie“ bude lepší zkusit hru 4 na 3. „Věřili jsme, že není co ztratit, a když nasadíme vhodné hráče, máme slušnou šanci vyhrát už v prodloužení,“ řekl Kořínek v lednu pro iDNES.cz.

A hned třikrát to klaplo.

Zároveň ale třeba v Hradci vědí, že je to trochu alchymie. Odvolat brankáře nemůžete bezhlavě, spíš čekáte na vhodný moment. Trenéři sledují, jestli soupeřova trojice už sotva lapá po dechu, případně zkusíte využít vnějších okolností. Kupříkladu v lednu jeden z olomouckých hráčů zlomil hokejku, a tak následovala rychlá reakce s odvolaným gólmanem, plejerem navíc a nakonec i bodem k dobru. Teď v Budějovicích to bylo obdobné. Domácí Ordoš měl potíže s bruslí, zdlouhavě se belhal na střídačku, a tak okamžitě Bartošák prchal z branky a rázem to v útočném pásmu Hradce bylo 4 na 2.

To vše bylo umocněné tím, že Mountfield při power play uspěl na konci základní hrací doby, kdy v šesti vyrovnal na 1:1. Jenže v prodloužení se po nepřesné přihrávce puk dostal k domácímu Kubíkovi, jenž – Martincovými slovy – udělal z hostů blbce. „Nevím, jestli se kluci neslyšeli, že jsou v situaci čtyři na dva. Měli jsme toho využít a rozhodnout,“ říkal po utkání hradecký bek Bohumil Jank.

I tak Hradec má alespoň bod. To v NHL by dle zámořských regulí i o něj za remízu po 60 minutách přišel, protože pokud se v prodloužení k power play odhodláte a inkasujete, máte nulu. A trenéři Hradce i Plzně uznávají, že platit to také v extralize, do risku by se s velkou pravděpodobností nepustili. Jediné, v čem je pravidla limitují, že brankáře mohou případně na led vrátit až v přerušení.

Mimochodem, podobný jev byl často k vidění v elitních florbalových soutěžích, kde se rovněž prodloužení hraje 3 na 3. Tam ale trenéři odvolávali brankáři hned po vyhrané buly a pak se odehrával tentýž obraz – čtveřice se snažila utavit bránící trio a čekala na vhodný okamžik k zakončení, což mnohdy byla tříminutová nuda. A tak od minulé sezony platí v prodloužení zákaz power play, vyjma momentu, kdy rozhodčí signalizují odložené vyloučení.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.