Hlavní obsah

Rozhodla i válka na Ukrajině. Sparta udržela své ofenzivní eso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po finálové prohře s Třincem převládaly v hokejové Spartě spíš odchody než vítání nových posil, vždyť Pražany opustili třeba brankář Machovský, obránci Dvořák s Pavelkou nebo útočník Chlapík. Teď však Sparta hlásí prodloužení smlouvy s hráčem, u kterého se to až zas tak nečekalo. Přestože měl forvard David Tomášek po povedení sezoně nabídky ze zahraničí, v klubu se dohodl na novém tříletém kontraktu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Tomášek bude i nadále oblékat dres Sparty.

Článek

„Největší zájem byl stoprocentně ze Sparty od vedení až po fanoušky. Cením si toho, o to bylo snazší se domluvit na podmínkách, které mi vyhovují," hlásí Tomášek, který se do Sparty vrátil v lednu po necelé sezoně v Chabarovsku.

Okamžitě se stal tahounem Pražanů, v sedmi zápasech základní části zapsal jedenáct bodů, dalšími šesti góly a sedmi asistencemi v deseti zápasech play off pomohl Spartě do finále. To už se jej ale netýkalo, když si po souboji s českobudějovickým útočníkem Novotným v pátém semifinále zlomil kotník a sezona pro něj skončila. Přišel tak nejen o nakonec neúspěšnou sérii s Třincem, ale i o mistrovství světa, o které mohl zabojovat.

„Z osobního hlediska chci navázat na své výkony z konce sezony. Co se mojí hry týče, jsem na sebe vždycky přísný. Nikde není psáno, že to půjde po zranění jako po másle, ale chci Spartě pomoci a být jeden z lídrů," hlásí šestadvacetiletý útočník.

Přestože registroval zájem z ciziny, nakonec usoudil, že nejlepší bude zůstat ve Spartě. „Do trhu promlouvá hodně faktorů. Jedním z jich je válka na Ukrajině, kvůli které spousta hráčů v Rusku končí. Nechtěl jsem tam jít ani já, ale v Evropě je aktuálně obrovský trh hráčů a spousta manažerů byla v komfortní pozici. Nepomohlo mi ani zranění, kvůli kterému jsem se nemohl ukázat v nároďáku a třeba někoho přesvědčit," míní Tomášek.

Udržení Tomáška bylo pro sparťanské vedení jednou z letních priorit. „David měl vynikající sezonu ve Spartě ještě předtím, než odešel do Kontinentální ligy. Po olympiádě se vrátil v rozehrané sezoně a navázal na své výkony. I proto bylo jeho setrvání jednou z našich priorit. Jsme moc rádi, že jsme se domluvili na delší spolupráci a dal nám přednost před jinými nabídkami," řekl sportovní ředitel Petr Ton.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Tomášek.

Tomáška zároveň těší, že zranění kotníku se lepší a to nejhorší už má za sebou. „První týdny byly nepříjemné i psychicky - sledoval jsem finále, které jsem nemohl odehrát a ještě jsme skončili druzí. Psychický nápor byl velký, ale musel jsem se přes to přenést. Koukám se dopředu, asi se to tak mělo stát. Všechno se děje z nějakého důvodu, takže se snažím dostat doslova zpátky na nohy. (usmívá se) Cvičím vršek, ale ještě mě čeká pár týdnů, než mě doktoři pustí do plného tréninku. Času je ale dost, není důvod spěchat," dodal.

Tomášek je třetí letní posilou Pražanů po brankáři Jakubu Kovářovi a útočníkovi Gustafu Thorellovi. Změna nastala i na trenérském postu, kde Josefa Jandače s Miloslavem Hořavou nahradili Pavel Patera s Patrikem Martincem.

Reklama

Související témata: