Hlavní obsah

Růžička přiblížil Třinci finále a v závěru krotil emoce: Někdy musíme vychladnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu ukázal svou genialitu a šikovné zápěstí. Třinecký útočník Martin Růžička rozhodl o vítězství Ocelářů 4:2 dvěma góly během necelých dvou minut. Vypálil dvakrát do naprosto stejného místa nad beton k pravé tyči. Vstřelil navíc už dvacátou vítěznou branku v kariéře v play off, celkově už 59. gól ve vyřazovacích bojích, dorovnal Ondřeje Kratěnu a na rekordmana Viktora Ujčíka už mu schází pouhé tři trefy.

Foto: David Taneček, ČTK

Martin Růžička z Třince oslavuje gól proti Pardubicím.

Článek
Fotogalerie

Rekord se přibližuje. Je to příjemný bonus?

Jéžišmarjá... Tohle je samozřejmě je příjemné, ale v tuhle chvíli tuhle věc moc neřeším. V klubu nám jde o to, abychom byli úspěšní hlavně jako tým. Jednou to padne mně, příště někomu jinému. Je skvělé, že to nestojí na jednom hráči.

Střelou z úhlu při vašem prvním gólu jste ale překvapil úplně všechny.

Mířil jsem mezi nohy Ferymu (Davidu Musilovi). Se štěstím to tam padlo. Já už jsem nečekal, že dostanu přihrávku od Arona Chmielewskiho. Ale nakonec se z toho vyklubal gól.

Poté jste v přesilovce využil toho, že Sedlák sprintoval na střídačku pro novou hokejku. Zaskočilo vás, že nezůstal na ledě?

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Pardubic Roman Will dostává gól v pátém semifinále..

Všiml jsem si toho, ale na tohle rozhodnutí se musíte zeptat jeho. My se snažili využít, že jsme hráli chvilku pět na tři. Šli jsme hned do střely a naštěstí to tam spadlo. Za dvě trefy jsem rád. Ale nejlepší bude, když se nám povede dotáhnout sérii do vítězného konce. To budu nejšťastnější.

Poprvé v sérii vyhrál tým, který inkasoval jako první. Je tahle otočka cenná?

Určitě. Ne vždycky se opakuje historie, nám se podařilo uspět, i když jsme dostali první gól. Dynamo nás v první třetině hodně tlačilo, ale snažili jsme se zůstat v klidu. Pardubice jsou ve všech zápasech aktivní, hrají skvěle. Ale něco jsme si k tomu o přestávce řekli.

Klíčem k úspěchu opět byla neutuchající bojovnost, souhlasíte?

Je to play off, takhle hrajeme pořád dokola. My ani Pardubice se v tomhle směru nešetříme, každý tam nechává všechno. Na konci dne se ukáže, kdo nakonec vyhraje. Už se nemáme moc čím překvapit. Je to o detailech, které je potřeba dělat dobře.

Zápas se postupem času dost vyostřil. Nešel někdy trochu za hranu?

Viděli jsme se popáté během pár dnů. Tohle je play off. Ale nijak zákeřné mi to nepřijde, je to v rámci pravidel. Oba týmy chtějí vyhrát a vědí, kde jsou silné stránky soupeře, takže každá přesilovka může být klíčová.

Nebylo těžké udržet emoce, když například pardubický Vondráček sekl brankáře Kacetla přes betony?

K emocím to svádí. Ale rozhodčí vzali situaci do svých rukou. A Káca je skvělý a něco vydrží. (usmívá se) Měli jsme z toho přesilovku.

Umíte zůstat v klidu i při vyhrocených situacích? Po závěrečné siréně jste odtrhával z potyčky Kurovského.

Bylo to potřeba. (směje se) Určitě nechceme dostat ještě nějaký zbytečný vyšší trest. Emoce jsou na ledě samozřejmě velké, chceme si v potyčkách pomáhat, ale v určitých momentech musíme vychladnout.

Budete teď před šestým zápasem také trochu krotit euforii?

Všichni víme, že ještě nemáme nic vyhráno. Udělali jsme další krok k postupu. Vedeme 3:2, jedeme domů a dobře se připravíme. Samozřejmě ještě není rozhodnuto.

Reklama