Hlavní obsah

Šéf Hradce: Nejhorší byl zmar. Tohle je odpověď všem těm, kteří z nás dělali feťáky!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to osm strašných měsíců, přiznává generální manažer hokejového Hradce Králové Aleš Kmoníček, že dopingová kauza tří jeho hráčů tvrdě zasáhla nejen klub, ale i hokejisty samotné. Kmoníček věří, že po desetiměsíční stopce pro obránce McCormacka za užití kontaminovaného přípravku Mesomorph V4 dostanou trest v podobné délce i útočníci Martin Štohanzl s Kevinem Klímou, takže by už brzy mohli v dresu Mountfieldu zase naskočit do extraligy.

Foto: ČTK / David Taneček, Profimedia.cz

Generální manažer hokejového Hradce Králové Aleš Kmoníček

Článek

Očekávalo se, že verdikt Národního rozhodčího soudu pro sport přijde už na podzim loňského roku, nakonec se ale vše protahovalo. Jste rád, že období nejistoty už skončilo?

Možná si to ještě ani neuvědomuju, protože mě čeká spousta další práce. Ale pochopitelně už to bude trošku příjemnější. Čekáme ještě na zbylá dvě rozhodnutí, která by měla přijít začátkem příštího týdne, a na jednání disciplinární komise extraligy. Jsem rád, že už se snad hráči postupně zapojí do procesu. Bude to vzpruha pro ně i pro celý tým.

Co bylo na celé kauze psychicky nejnáročnější?

Nejhorší bylo cítit ten zmar, jak se to každým týdnem protahovalo. Přibývaly nám starosti, hráči byli netrpěliví - nevydělávali peníze, nemohli hrát. Byl to nekonečný příběh a doufám, že už to nikdy nezažiju.

Jste rád, že Národní rozhodčí soud pro sport uznal, že nešlo o vědomý doping?

Jestliže hráči užili něco kontaminovaného, nesou na tom dle pravidel vinu. Normální člověk ale musí pochopit, že tomu nemohli nijak předejít. 10měsíční trest mi připadá zbytečně velký.

Zajímal jste se, jak trojice hráčů ke kontaminovanému výživovému doplňku přišla?

Postupně jsme zjistili, že si přivezli krabičku Mesomorphu a brali ho, ale nejde přece zjišťovat, co všechno si hráči vezmou. Nevím, kdo přinesl konkrétně tuhle kontaminovanou krabičku, ale konzultovali to s doktorem, což jsme na začátku nemohli tušit. V kabině máme pár doplňků stravy, které jsou prověřené, a hráči si je můžou vzít. V kabině ale žijí tři hodiny denně a dalších 21 jsou doma, kde se každý nějak stravuje a bere doplňky stravy, což chápu, že je dneska mezi sportovci naprosto běžné. Tohle nejsme schopni ohlídat.

Jelikož byli 9. dubna po osudném čtvrtém semifinále play off s Vítkovicemi pozitivně testování všichni tři hráči, kteří byli vybráni na doping, byla by velká náhoda, kdyby onen kontaminovaný doplněk stravy užili zrovna jen oni, ne?

Já opravdu nevím, jestli tento kontaminovaný doplněk stravy brali i jiní hráči. Vím jen o těchto třech. Na druhou stranu ti kluci brali věc, v níž zakázané látky být neměly. To je to podstatné.

Disciplinární komise extraligy všem třem zastavila v červenci činnost, takže od té doby nemohli pobírat plat. Jak jste spolu vycházeli?

Někde se objevilo, že s nimi nespolupracujeme nebo že se budeme soudit. To jsou nesmysly! My jsme jim od začátku podali pomocnou ruku, pomáhali jsme jim shánět podpůrné argumenty, dostali od nás možnost využívat všechny věci na zimním stadionu, výstroj, i když se samozřejmě museli připravovat individuálně.

McCormack už nyní může trénovat s týmem. Klíma se Štohanzlem rovněž?

Ne. Budou smět, teprve až dostanou vyjádření jako Graeme. V něm se mimo jiné píše, že můžou s týmem trénovat dva měsíce předtím, než jim vyprší trest. Předpokládám, že vyjádření dostanou začátkem příštího týdne a zapojí se do tréninkového procesu.

Teď bude na disciplinární komisi extraligy, jak potrestá královehradecký klub. Nejpravděpodobnější je finanční pokuta (v maximální výši 500 tisíc korun), může ale dojít i na bodový odpočet…

Nepredikuju nic. Akorát můžu říct, že jestliže se u hráčů prokázala lehká míra zavinění, tak je přece jasné, že klub s tím nemůže nic dělat. Klub nic neorganizuje a hráčům zakázané látky nedává. Nějaký trest zřejmě jako klub dostaneme, nechám to ale na disciplinární komisi. Jsou v ní nezávislí odborníci, kteří to posoudí a rozhodnou. Nevím, co přijde, každopádně pevně věřím, že si všichni přečtou skutečnosti, které teď zazněly.

Kdo všichni?

Nejen členové disciplinární komise, ale i fanoušci a všichni ti, kteří nás očerňovali a dělali z nás feťáky. Pevně věřím, že tohle je pádná odpověď. Že se klub nijak špatně nechoval a hráči podle mě udělali vše, aby se jim zakázané látky do těla nedostaly.

McCormackovi by jako součást trestu mohla být odebrána stříbrná medaile, Klímovi se Štohanzlem rovněž. Nemáte obavy, aby o stříbro nepřišel i samotný klub?

Nepředpokládám, že tohle bude extraliga řešit. Tohle je podle mě úplné sci-fi. Myslím, že takový trest ani řády neumožňují. A i kdyby ano, tak proboha přece tři hráči si vzali něco, co nemělo obsahovat zakázanou látku. Kvůli tomu nám přece neseberou naše snažení, které jsme loni završili stříbrnými medailemi.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články