Hlavní obsah

Skvělý kauf Boleslavi. Postavou malý Švéd na ledě všechny převyšuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenhle nákup se Bruslařskému klubu povedl. Sportovní ředitel Martin Ševc si na začátku ledna ve 2. švédské lize vyhlédl drobného útočníka Tima Söderlunda. A ten dokázal hru trápící se Mladé Boleslavi hodně pozvednout. V osmi zápasech má na kontě pět bodů. Na Spartě byl při porážce 1:4 jediným střelcem Středočechů, ve spolupráci s Róbertem Lantošim si však vytvořil hodně šancí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Tim Söderlund z Mladé Boleslavi slaví gól na Spartě.

Článek

Čísla 11 a 16. Když se dělo něco zajímavého před sparťanskou brankou, byli u toho skoro vždy Söderlund s Lantošim. „Jsme skvělá dvojka. Předvedli jsme dobrý výkon, navíc podpořený gólem," pochvaloval si 25letý Švéd, jenž přišel z Djurgardenu, kde nebyl spokojený s herním vytížením.

V Boleslavi stráví na ledě v elitní formaci někdy i přes dvacet minut na zápas. S Lantošim si vyhoví i díky dobré komunikaci. Slovenský křídelník totiž šest let působil v jeho rodné zemi. „Mluvíme spolu švédsky, je to pro mě jednodušší. Cítím se díky tomu jako doma," usmál se Söderlund. Oba předvedli nádhernou akci, kterou srovnali na 1:1. Při přečíslení dvou proti jednomu si vyměnili kotouč a rodák ze Skelleftey zakončoval do prázdné branky.

Je až obdivuhodné, jak hráč, který ani nevyčníval ve 2. švédské lize, v extralize vyniká. Hlavně bruslením, kontrolou kotouče a přehledem. „Obrovská energie, pohyb, dravost a chtíč," vyjmenovával jeho přednosti asistent boleslavského trenéra Petr Haken. „Je velmi šikovný. S Lantošim si vyhovují, mají skvělou chemii," oceňoval.

Kouč Jiří Kalous k nim na post centra zařadil posilu ze Sparty Daniela Přibyla, ten je však poslední týden nemocný. „Je to škoda, snad bude brzy k dispozici. Jejich lajna vypadala skvěle," chválil Haken. Na Přibylově místě proto zaskakuje další nová akvizice Ondřej Roman.

Středočeši se i díky Söderlundově příchodu trochu zvedli. V lednu vyhráli čtyři z osmi zápasů, stále je ovšem trápí proměňování tutovek. Švédský útočník, který měří jen 175 centimetrů, si na extraligu hned zvykl. „Hraje se tu zábavný hokej ve velmi rychlém tempu. Sedí mi," tvrdí.

V Mladé Boleslavi už se stihl zabydlet. „Hezké malé město, všude se dá dojít pěšky. S přítelkyní ho postupně poznáváme. A cestujeme i jinam, už jsem se byl podívat v Liberci a v Praze," doplnil.

Reklama