Hlavní obsah

Sobotku překvapilo kuriózní vyloučení. O pravidlu jsem nevěděl, moje chyba, přiznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hokeji toho velezkušený útočník Sparty Vladimír Sobotka prožil spoustu, přesto ve čtvrtém utkání čtvrtfinále play off proti Liberci zažil jednu premiéru. V polovině utkání se 34letý centr vracel na led z trestné lavice, ale jelikož zahrál pukem a zároveň ještě nebyl stoprocentně na ledě, znovu odešel pro nedovolené bránění na dvě minuty za „katr". Bílí Tygři nabídnutou přesilovou hru využili a po výhře 4:2 snížili stav vypjaté série na 1:3.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka ze Sparty Praha.

Článek

„Moje chyba, skočil jsem na led. Abych řekl pravdu, ani jsem o tomhle pravidlu nevěděl. Byl jsem překvapený, ještě jsem to totiž snad nikdy ani nezažil," upřímně pověděl Vladimír Sobotka.

Jeden z bodů pravidla o nedovolené bránění říká, že se jím proviní hráč, když „z hráčské nebo trestné lavice holí nebo tělem dosáhne na led a zabrání v pohybu puku nebo soupeře během hry." A být „na ledě" znamená, že obě brusle jsou na ledě. Pokud má hráč jednu brusli na ledě a jednu přes hrazení nebo mimo led na své hráčské nebo trestné lavici, je považován za hráče, který na ledě není.

A přesně takovou situaci Sobotka zažil. „Bylo mi řečeno, že jsem zahrál puk, když jsem měl nohy ještě na trestný," prozradil. Nejprve putoval na trestnou v čase 29.23 za vysokou hůl. Na liberecké straně ve stejný čas pykal Jaroslav Vlach za napadení. Ale když se oba vraceli, puk byl zrovna u trestné lavice hostů. Sobotku sudí po zahrání puku proto poslali v čase 31.26 na trestnou znovu. Šlo teprve o třetí a také poslední vyloučení (jedno liberecké a dvě na straně Sparty) v celém zápase, vyjma divočiny v samotném závěru utkání za již rozhodnutého stavu.

„Hraje se play off hokej. Můžeme si myslet, co chceme, ale rozhodčí jsou páni na ledě, dneska tam nebylo žádné vyloučení, až na to moje, a tak to je," konstatoval Sobotka. Přesilovou hru pak využil liberecký Klapka. „Naše chyba. Vyloučení bylo naprosto v pořádku," řekl kouč Sparty Josef Jandač. „Upřímně říkám, že to byla moje chyba. Ale stane se, nic se neděje a jedeme dál," doplnil hříšník.

Po čtvrtém dílu čtvrtfinálové série Sobotka vyzdvihl libereckého gólmana Petra Kváču. „Tlačili jsme se do brány, ale gólman předvedl neuvěřitelné zákroky a vychytal nás. Liberec je kvalitní mužstvo, plní systém do defenzivy i ofenzivy. Chtěli jsme už sérii ukončit, ale nepovedlo se. Ale nic se neděje, pořád máme hlavy nahoře a jdeme dál," uzavřel. Druhý mečbol může se svými parťáky proměnit v semifinále již v pondělí na domácím ledě.

Reklama

Související témata: