Hlavní obsah

Sparta se po právu cítí poškozena! Její gól v Třinci měl být uznán, shledal Šindler

Praha

Byl to moment, který za bezbrankového stavu na konci druhé třetiny úterního extraligového zápasu mezi hokejisty Třince a Sparty vyvolal velké vášně. Útočník Pražanů Jan Buchtele ve 37. minutě překonal gólmana Ocelářů Hrubce, hlavní arbitři Kubičík s Pešinou ale nakonec na doporučení videorozhodčího Rudolfa Potsche gól neuznali kvůli Buchteleho údajnému prokazatelnému kopnutí puku do branky bruslí. O den později však předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Vladimír Šindler shledal, že gól měl platit.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jan Buchtele ze Sparty raduje z gólu, který posléze rozhodčí neuznali kvůli kopnutí puku do branky.

Článek

Buchtele po Hrubcově úspěšném zákroku ve snaze dosáhnout gólu, aniž by byl jakkoliv atakován soupeřem, puk pravou nohou skutečně zasáhl a poslal jej do branky.

„Z dostupných záběrů je zřejmé, že šlo o úmyslné usměrnění puku do branky, při kterém hráč nadzvedl patu brusle a provedl pohyb nohou směrem ke kotouči," uvedl Šindler.

Záznam celé situace naleznete zde a zde.

To však neznamená, že Potsch vydal svým kolegům na ledě správné doporučení ohledně (ne)uznání gólu. Právě naopak! „Podle aktuálního výkladu pravidla však musí jít o zcela zjevné a prokazatelné kopnutí, nikoli pouze usměrnění kotouče, aby byla branka neregulérní. A k tomu v této hraniční situaci nedošlo. Branka proto měla být uznána," vysvětluje Šindler.

Trest? Prozatím pozastavené delegace na utkání

Komise rozhodčích proto pozastavila Potschovi delegace pro utkání nejvyšší soutěže s platností do zasedání komise a metodického semináře delegátů a videorozhodčích, který proběhne 25. února.

„Viděl jsem to jednoznačně. Za mě regulérní gól. Myslím si, že aby byl důvod k neuznání, tak by to muselo být evidentní kopnutí z mé strany, což tam nebylo. Byl jsem do té situace ještě natlačený. Chtěl bych vidět někoho, kdo by to v té rychlosti a v té situaci pod tlakem takhle nasměroval," divil se Buchtele rozhodnutí videorozhodčího bezprostředně po utkání, které Sparta nakonec prohrála 0:1.

„Nevím, co za klauna tam sedělo nahoře, že to neuznal. Stálo nás to body, stálo nás to zápas. Šli bychom do vedení. Z mé strany určitě jasné pochybení," pokračoval viditelně nasupený forvard Pražanů.

Komise rozhodčích se ve středu ohradila, že s Buchteleho popisem situace a jeho komentářem nesouhlasí. „Videorozhodčí měl sice k dispozici sedm kamer, pouze jediná z nich však poskytla alespoň zčásti využitelné záběry, nezakryté hráči nebo přímo střelcem. Nejprůkaznější a nejčastěji využívaný pohled horní kamery nebylo možné v tomto případě použít vůbec. Z hlediska videorozhodčího proto byla situace pro posouzení branky velmi nepřehledná a složitá," stojí v prohlášení komise rozhodčích.

Měl být podle Vašeho názoru gól Jana Buchteleho uznán, nebo nikoli?
Ano
67,8 %
Ne
32,2 %
Celkem hlasovalo 3396 čtenářů.

Reklama

Související témata: