Hlavní obsah

Sparta šlágr kola zvládla, Třinec si užil pozici lídra jen chvíli. Brankář Novotný vstřelil gól!

Praha
Aktualizováno

V čele Tipsport extraligy žádná změna! Hokejisté pražské Sparty porazili ve šlágru 40. kola Plzeň 4:0 a udrželi si vedoucí pozici o dva body před dotírajícím Třincem, který zdolal 4:1 brněnskou Kometu. Oceláři ale mají na kontě o zápas méně. Kuriozitou pátečních zápasů byl gól karlovarského brankáře Filipa Novotného, jímž pečetil výhru svého týmu na ledě Mladé Boleslavi 3:1. V dalších duelech zvítězil Zlín v Olomouci 4:2, České Budějovice vyhrály v Hradci Králové 2:1 po samostatných nájezdech a Vítkovice porazily Litvínov 3:2. Už ve čtvrtek prohrály Pardubice s Libercem 1:2.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Kodýtek z Plzně před brankářem Sparty Matějem Machovským.

Článek
Fotogalerie

Sparta i Plzeň nastoupily k ostře sledovanému souboji se sérií tří výher v řadě, ale Pražané prokázali, že se jim v libeňské O2 areně daří. Dvě trefy a navíc asistenci si připsal David Tomášek a brankář Machovský pochytal všech 19 pokusů Západočechů a popáté v sezoně udržel čisté konto. Tři góly vstřelili Pražané v přesilovkách a bodovali už podesáté v řadě.

Třinec se utkal s Kometou podruhé během čtyř dnů a znovu byl úspěšnější. V úterý vyhráli Oceláři v Brně po přestřelce 3:2, tentokrát dovolili hostům jen čestný úspěch a svého soupeře tak porazili i počtvrté v sezoně. Svěřenci trenéra Varadi dokonce poskočili na první místo před Spartu, která rozehrála souboj s Plzní až o hodinu později. Po úspěchu Pražanů však znovu klesli v tabulce na druhou pozici. Oceláři ale mají odehráno o utkání méně.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

James Taylor Leier se raduje z prvního gólu Třince. Vpravo je brankář Brna Karel Vejmelka.

Po prohře v Praze o čtyři góly se Plzeň propadla vinou horšího skóre na čtvrtou pozici za Liberec a oba týmy mohla přeskočit Mladá Boleslav. Ta však doma klopýtla s Karlovými Vary, výhru kuriózně pečetil za stavu 1:2 a při hře domácích bez brankáře gólman Západočechů Filip Novotný 25 sekund před vypršením základní hrací doby střelou do odkryté klece přes celé kluziště!

Stal se tak třetím gólmanem v české extralize, kterému se povedlo skórovat. V dubnu 2012 byla v play out připsána branka tehdy slávistickému Dominiku Furchovi v utkání v Litvínově. V říjnu 2014 se zapsal mezi střelce Slovák Marek Čiliak v dresu Komety Brno v duelu základní části ve Zlíně. Novotný však dosáhl gólu přímou střelou, zatímco Furchovi a Čiliakovi byl v minulosti gól připsán jen díky jejich poslednímu dotyku, aniž by se o vstřelení branky aktivně snažili.

Šestý Hradec Králové hostil poslední České Budějovice, které předtím v sezoně třikrát porazil a neztratil při tom ani bod. Tentokrát ale narazil. Motor sice o těsný náskok přišel v poslední sekundě základní doby, kdy se trefil Jergl, ale v nájezdech se nakonec radoval z historické výhry. Bonusový bod navíc mu vystřelil Jonák.

Všechny tři souboje Olomouce se Zlínem v sezoně skončily výsledkem 1:4 pro hostující celek a také tentokrát, kdy měli „výhodu" domácího prostředí Hanáci, tento stav svítil na tabuli skóre. Nakonec souboj vyhrál Zlín 4:2 a zabral po dvou prohrách.

Vítkovice v úterý vedly na ledě Litvínova o dva góly, nakonec ale prohrály 2:3. V odvetě ale Chemikům prohru stejným rozdílem vrátily. U všech gólů byl Vladimír Svačina, dva z nich dal a na třetí Hruškovi přihrál. Hosté znovu dokumentovali, že se jim Ostravě dlouhodobě nedaří. Naposledy tam slavili v prosinci 2018.

Hokejová Tipsport extraliga - 40. kolo:
Hradec Králové - České Budějovice 1:2 po sam. nájezdech
Branky: 60. Jergl - 46. Voženílek, rozhodující nájezd V. Jonák
Olomouc - Zlín 2:4
Branky: 28. Kunc, 55. Švrček - 6. Gazda, 19. Fryšara, 21. Vopelka, 50. Šlahař
Třinec - Kometa Brno 4:1
Branky: 4. Gernát, 17. O. Kovařčík, 33. Hrňa, 46. Martin Růžička - 4. Schneider
Mladá Boleslav - Karlovy Vary 1:3
Branky: 35. A. Zbořil - 11. Hladoník, 52. Koblasa, 60. F. Novotný
Vítkovice - Litvínov 3:2
Branky: 1. a 52. Svačina, 31. J. Hruška - 40. F. Lukeš, 60. Balinskis
Sparta - Plzeň 4:0
Branky: 6. a 44. D. Tomášek, 19. Pech, 49. Řepík
Předehráno ve čtvrtek: Pardubice - Liberec 1:2

Reklama