Hlavní obsah

Sparta utrpěla v Třinci debakl. Litvínovu stačil na Plzeň jediný gól

Praha
Aktualizováno

Čtvrfinále play off hokejové extraligy odstartovalo a hned v prvním zápase zaváhal jeden z favoritů. Plzeň doma prohrála s Litvínovem těsně 0:1. Výborně naopak začal sérii na domácím ledě Třinec, který rozstřílel Spartu 4:0. Druhé zápasy těchto sérií se hrají v sobotu. Extraliga už zná i prvního účastníka baráže, jímž je po porážce 1:2 s Libercem nováček z Chomutova.

Článek

Plzeň nezačala letošní čtvrtfinále vůbec dobře, přestože nastoupila s uzdravenými oporami v čele s Martinem Strakou, Tomášem Vlasákem či Václavem Pletkou. Ani ve vyřazovacích bojích zatím nedokázala zastavit krizi z konce základní části, Litvínovu nedala na vlastním ledě gól a po přesilovkové trefě Františka Lukeše z úvodu druhé třetiny nakonec utrpěla těsnou porážku.

Plzeň prohrála, včetně loňského play off, už třetí zápas z pěti ve vyřazovací části 0:1. Škodu srážela vlastní nedisciplinovanost a neschopnost proměnit šance, kterých měla dost.

Dvakrát byli domácí potrestáni na pět minut plus do konce utkání. Po Jakubu Lvovi dostal za ostrý zákrok dokonce trest ve hře Michal Dvořák, jenž tak bude ve druhém čtvrtfinále chybět.

Litvínov byl na bronzový celek z loňské sezóny výborně připraven a stejně jako před dvěma lety v předkole Západočechy pořádně trápil. Navíc neproměnili obrovské šance Karel Kubát a Viktor Hübl.

Sparta neproměnila dvě trestná střílení

S poklesem formy z konce základní části si naopak výtečně poradil Třinec. Proti Spartě začal obrovským tlakem, z něhož vytěžil rychlý náskok Martin Adamský. Pražené se jen horko těžko bránili, navíc měli veliké problémy s nedisciplinovaností.

Přesto se mohli vrátit zpět do zápasu, jenže ani Dominik Pacovský, ani Petr Ton neproměnili trestná střílení. Před Tonovou exekucí musel bránu opustit gólman Hrubec, kterému do odkrytého obličeje po odpískání nešťastně napálil puk Pacovský. Otřesený brankář odcestoval do nemocnice, kde mu lékaři diagnostikovali zlomenou očnici a nosní kůstky.

Hned po první přestávce navýšil vedení domácích Lukáš Zíb. Zřejmě poslední šanci na návrat do zápasu spálil Ton, jenž trefil pouze tyč. Pak i díky zaváhání gólmana Pince dovršili vítězství Ocelářů Martin Růžička a Jan Peterek.

Chomutov jde do baráže

Jistým účastníkem baráže je nováček z Chomutova, který prohrál ve skupině o udržení s Libercem 1:2. Čtyři kola před koncem nadstavbové části ztrácí Piráti už třináct bodů na Karlovy Vary. Ty prohrály v Brně 2:1 po prodloužení, které rozhodl Vojtěch Němec.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy – 1. zápasy:
Plzeň – Litvínov 0:1on-line
Branka: 21. Lukeš
Třinec – Sparta 4:0on-line
Branky: 2. Adamský, 22. Zíb, 31. Růžička, 49. Peterek
Skupina o udržení v hokejové extralize - 2. kolo:
Brno - Karlovy Vary 2:1 po prodlouženíon-line
Branky: 11. T. Svoboda, 62. Němec - 10. Skuhravý
Chomutov – Liberec 1:2on-line
Branky: 21. Důras - 36. Čakajík, 48. Urban
1.HC Kometa Brno54178920154:16176
2.HC Energie Karlovy Vary54202725138:15271
3.Bílí Tygři Liberec541631223141:18366
4.Piráti Chomutov541110528130:18358

Reklama

Související témata: