Hlavní obsah

Sparta hlásí posilu do útoku: Když se ozvala, vzal jsem ji všemi deseti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová Sparta hlásí posilu do útoku. S aktuálně třetím týmem extraligové tabulky se dohodl na smlouvě do konce sezony s opcí někdejší mládežnický reprezentant Radek Mužík. Dvaadvacetiletý křídelník se do Česka vrací po pěti letech strávených na severu Evropy a premiéru v tuzemské nejvyšší soutěži by si mohl odbýt už v pátek na ledě Kladna.

Foto: HC Sparta Praha

Radek Mužík už ve sparťanské kabině.

Článek

„Radek Mužík nám do kádru typově skvěle zapadá. Je to urostlý mladý hráč, který má ve svých dvaadvaceti letech za sebou pět sezon v náročných severských ligách. Očekáváme od něj důraz v předbrankovém prostoru i mimo něj,“ prohlásil šéf sportovního úseku Sparty Tomáš Divíšek.

Mužík působil v zahraničí už od roku 2018, kdy odešel z juniorky Plzně do švédské Luley. Za ní v sezoně 2019/20 debutoval v tamní nejvyšší soutěži, loni v prosince se stěhoval do Örebra. Ve švédské SHL má na kontě 154 utkání včetně play off a nasbíral 17 bodů za osm gólů a devět asistencí.

Před sezonou zamířil do Tappary Tampere. Ve finské lize si v devíti zápasech připsal bod za vstřelenou branku. V Lize mistrů sehrál šest utkání a nebodoval. Před pár dny se však s finským mistrem, který vévodí tabulce ligy i nyní, dohodl na předčasném ukončení ročního kontraktu. Ten absolvoval klauzuli, že po třech měsících si obě strany řeknou, jestli bude smlouva pokračovat. K tomu nakonec nedošlo.

Foto: Profimedia.cz

Radek Mužík (vlevo) během juniorského MS 2021.

„Cítil jsem, že bych se chtěl vrátit do Česka, a když se před pár dny ozvala Sparta, vzal jsem ji všemi deseti,“ vypráví rodák z Klatov, který si zahrál i na juniorském světovém šampionátu v roce 2021.

„David Vitouch kvůli zranění nedohrál zápas v Pardubicích a bude chybět delší dobu. Provází nás i nějaká další zranění. I proto jsme se spolu s trenéry rozhodli rozšířit, a ještě více zkvalitnit náš kádr,“ vysvětluje Divíšek podpis nové posily.

„Popravdě netuším, co od extraligy čekat, protože jsem ji přece jen nikdy nehrál. Bude to ale zajímavá a nová zkušenost. Ohromně se těším. Extraliga se hrozně zvedla, navíc jdu do jednoho z nejlepších týmů v Česku,“ míní Mužík, jenž už ve čtvrtek se Spartou trénoval.

Poprvé by za ni mohl nastoupit v pátek v Kladně, nebo o dva dny později doma proti Plzni. „V Tappaře jsem byl ještě v pondělí na ledě, takže jsem připravený naskočit kdykoliv. Kdybych ale hrál poprvé až v neděli proti Plzni, bylo by to hodně kuriózní. Znám v Plzni skoro všechny, mám tam spoustu kamarádů, takže by to byla zajímavá premiéra,“ připomíná Mužík, že Škoda jej pro velký hokej vychovala.

Reklama