Hlavní obsah

Spor o pravidla trenérské výzvy. Co je to za blbost, že můžu hrát rukou? čílil se Smoleňák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uběhlo pouze 24 vteřin extraligového duelu mezi Kladnem a Brnem a hned nastal první kontroverzní moment. Kometa se radovala z gólu Lukáše Cingeľa, jenž z brejku překonal Adama Brízgalu. Domácím se však nelíbilo, že trefě předcházela přihrávka rukou právě od střelce branky, a tak si vzali trenérskou výzvu. Ta však byla předem odsouzena k záhubě.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno - Brno, neúspěšná trenérská výzva RytířůVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Podnět vzešel od konzultanta na kladenské střídačce a hvězdného hokejisty Jakuba Voráčka, který si všiml, že pár sekund před gólem Cingeľ v útočném pásmu ve výskoku zachytával vyhození Dotchina a rukavicí kotouč tečoval. Situace by se tak dala posoudit jako přihrávka rukou. „Můžeme si na to vzít challenge?“ tázal se Voráček hlavního rozhodčího Matěje Sýkory.

Ten přitakal a realizační tým Rytířů i s videokoučem Radkem Jirátkem probírali, zda po trenérské výzvě sáhnout. Nakonec se rozhodli zariskovat a nechali sudí inkriminovaný moment prozkoumat.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno - Brno 0:1 (1. Cingeľ)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Jenže Rytíři neuspěli. Ani nemohli. Šanci by měli jen v případě, že by po dané přihrávce rukou kotouč zůstal v útočné třetině. Podobná situace se řešila už v duelu 5. kola mezi Plzní a Spartou, kdy Škodě nebyla uznána vyrovnávací trefa kvůli zásahu vysokou holí, který předcházel gólu, ovšem puk neopustil útočné pásmo.

„Tečoval to rukavicí ven z pásma, tím se ruší právo na coach challenge,“ vysvětloval sudí Sýkora v přenosu O2 TV celou situaci Voráčkovi. „Ale z našeho pásma to šlo,“ argumentoval Voráček. „Ano, tečoval to v útočném, ale šlo to do středního,“ popisoval dále rozhodčí.

Do situace se poté vložil kladenský kapitán Radek Smoleňák, který se nesmířil s explikací sudího. „Takže já ve středním pásmu můžu hrát rukou, co to je za blbost?“ rozčiloval se 37letý útočník. „Můžeš. Když my to nepískneme hned na ledě,“ odpověděl klidně Sýkora.

„Výzva by byla platná, kdyby puk zůstal v útočném pásmu,“ trval si na svém rozhodčí. „Tečoval to ve výskoku, ani to nebyla přihrávka rukou. Nahrávku ani nikomu nesměřoval, lehce to tečoval prsty,“ doplnil, že se nakonec ani nejednalo o porušení pravidel.

Kladno tak po 24 vteřinách schytalo hned trojí ránu. Inkasovaný gól platil, Středočeši obdrželi dvouminutový trest za neúspěšnou trenérskou výzvu, navíc se při pokusu o zákrok proti Cingeľově zakončení zranila gólmanská jednička Adam Brízgala. Do branky tak musel Landon Bow.

Domácí i tak předvedli otočku na 3:1, jenže Kometa srovnala dvěma góly za čtrnáct sekund. Ve svém 67. utkání v extralize se poprvé prosadil Petr Kratochvíl. V 56. minutě sice vrátil Kladnu vedení premiérovým gólem v sezoně Richard Jarůšek, ale Kometa už za padesát vteřin zase srovnala a nakonec v prodloužení rozhodl Ďaloga. Středočeši tak i přes dvě asistence 51letého hrajícího majitele Jaromíra Jágra berou jen bod za 4:5 po prodloužení.

Reklama