Hlavní obsah

Stezka z Vítkovic ovládl brankářské statistiky play off extraligy

Aleš Stezka z týmu poraženého semifinalisty Vítkovic kraloval brankářským statistikám play off hokejové extraligy. Šestadvacetiletý odchovanec Meteoru Třemošná měl nejnižší průměr 1,24 obdržené branky na zápas a nejvyšší úspěšnost zákroků 95,96 procenta. Druzí skončili s průměrem 1,43 Matěj Machovský z celku poraženého finalisty Hradce Králové a s úspěšností 95,13 Ondřej Kacetl z mistrovského Třince, který vládl s 12 vychytanými výhrami a se třemi čistými konty.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Vítkovic Aleš Stezka hypnotizuje letící puk při semifinále s Hradcem Králové.

Článek

Útočník Martin Růžička z Třince vyhrál potřetí v kariéře produktivitu play off. Sedmatřicetiletý kanonýr si připsal ve 22 zápasech 17 bodů a s devíti brankami byl i nejlepším střelcem. O bod předčil spoluhráče Andreje Nestrašila a Daniela Voženílka, kteří shodně vstřelili po šesti gólech a s 10 asistencemi se podělili o pozici nejlepšího nahrávače.

V play off už Růžička kraloval kanadskému bodování v letech 2011 a 2019, kdy Oceláři také získali titul. Při prvním triumfu před 12 lety v 18 zápasech nasbíral 33 bodů za 17 branek a 16 asistencí a překonal rekord, který držel z roku 1992 Žigmund Pálffy. Slovenský kanonýr v dresu Trenčína zaznamenal ve 13 duelech 26 bodů za 18 branek a osm přihrávek. O osm let později Růžička v 17 zápasech získal 18 bodů za sedm branek a 11 asistencí.

Růžička v této sezoně ovládl také produktivitu základní části s 52 body za 23 gólů a 29 přihrávek z 52 zápasů. Povedlo se mu to podruhé po sezoně 2012/13. Tehdy vytvořil rekord samostatné české extraligy, když zaznamenal v 52 zápasech za třinecké Oceláře 83 bodů za 40 branek a 43 asistencí.

O druhé místo mezi střelci v play off se podělili za Růžičkou se šesti brankami Nestrašil, Voženílek a slovenský útočník Ocelářů Libor Hudáček, který dal vítězný gól v šestém finále proti Hradci Králové (4:1). Třinec ovládl sérii 4:2 na zápasy. Mezi nahrávači skončili druzí s devíti asistencemi David Cienciala z Pardubic, obránce Petr Gewiese z Vítkovic a Oliver Okuliar z Hradce Králové.

Nejproduktivnějším obráncem se stal s 11 body (3+8) z 21 zápasů Jakub Jeřábek z Třince. Druhý skončil s devíti body z 12 utkání Gewiese, který poslední duel sezony v sedmém utkání semifinále proti Hradci Králové po zásahu pukem nedohrál kvůli zranění plíce.

Nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech měl se 12 kladnými body útočník Daniel Voženílek z Třince. Nejhorší byl s 11 zápornými body útočník Tomáš Filippi z Liberce. Nejtrestanějšími hráči se stali se 37 minutami útočníci Jaroslav Vlach z Liberce a Slovák Tomáš Marcinko z Třince. Vlachovi k tomu stačilo 10 utkání, Marcinko jich sehrál 20 a byl se 13 body za pět gólů a osm přihrávek neproduktivnějším cizincem.

Reklama

Související témata: