Hlavní obsah

Třinec bude útočit na rekord Vsetína. Je to motivace, ale nesmíme se k tomu upínat, říká Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O jedinečné šanci dorovnat rekord Vsetína v samostatné české extralize z let 1995 až 1999, kdy valašský klub slavil pět titulů v řadě, v týmu aktuálních šampionů z Třince moc dobře vědí. Ale nechtějí se k ní upínat. Po čtyřech titulech za sebou Oceláři vstoupí na ledě Plzně do sezony opět jako největší favorit s touhou znovu slavit.

Foto: Sport.cz

Třinecký Martin Růžička před startem sezony

Článek

Ne kvůli rekordům, ale proto, že v Třinci prostě vítězit chtějí.

Pokud se to slezskému týmu podaří, vyrovná i další rekord Vsetína. A to v počtu šesti mistrovských titulů v samostatné extralize (1995, 1996, 1997, 1998, 1999 a 2001). „Motivace je to obrovská, ale nesmíme se k tomu upínat. Máme před sebou základní část sezony a budeme se snažit ji kvalitně odehrát a udělat si co nejlepší pozici na play off. Co bude pak se uvidí. Stát se může cokoliv,“ zdůraznila třinecká hokejová legenda a nejproduktivnější hráč minulé sezony Martin Růžička.

„Nikdo v Třinci nemyslí na to, jestli vyrovnáme rekord. To je to poslední. Víme, že každá písnička jednou skončí, ale vůle, aby ještě pokračovala, v Třinci je,“ přidal se prezident třineckého klubu Ján Moder.

Zároveň ale připomněl, že každá cesta má svůj konec. „Bez proher nejsou výhry,“ řekl na předsezónním setkání s fanoušky klubový šéf. „Já je zvládnu, ale co vy? Nejste už moc namlsaní?“ ptal se publika v třineckém kině Kosmos.

Vzápětí ale fanoušky uklidňoval, že prohrávat Oceláři rozhodně nechtějí. „Přísloví, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, je krásné, ale sport se dělá pro to, aby se vyhrávalo. Každý chce vítězit, zažít zlatý konfetový déšť. Touží zvednout pohár nad hlavu a vyslechnout si nadšené ovace,“ dodal Moder.

Jeden rekord už Třinec v minulé sezoně ustanovil. Jako první tým v samostatné extralize došel pro mistrovský pohár z předkola. „Udělali jsme si to nejtěžší, jak to jen šlo,“ glosoval sportovní ředitel klubu Jan Peterek.

„Prošli jsme v předkole přes těžkého soupeře, kterým byl Litvínov. Ve čtvrtfinále jsme zdolali Spartu a v semifinále Pardubice, takže kromě Vítkovic jsme si vlastně vybrali nejlepší soupeře v extralize. A korunoval to Hradec Králové ve finále,“ popisoval trenér Zdeněk Moták, jenž před minulou sezonou nahradil Václava Varaďu a navázal na jeho práci i zlatým koncem sezony.

Moták: Znovu půjdeme za úspěchem

Po bronzové (2013/2014) a stříbrné (2015/2016) medaili se Spartou a druhém místě ještě jako hráč s Vítkovicemi (1982/1983) si Moták na konci minulé sezony poprvé užil i mistrovské oslavy. „Byl to velký zážitek a také můj největší úspěch,“ připustil trenér.

Změny v Třinci

Odchody:

Kārlis Čukste (Brynäs), Milan Doudera (České Budějovice), Jan Jaroměřský (Tychy), Lukáš Kaňák (Kometa Brno), Vladimír Roth (Ferencvárosi), Jan Zahradníček (Kometa Brno), Samuel Buček (Nitra), Erik Hrňa (Vsetín), Aron Chmielewski (Olomouc), Tomáš Marcinko (Kometa Brno)

Příchody:

Tomáš Kundrátek (Kometa Brno), Richard Nedomlel (Hradec Králové), Adam Polášek (Sparta Praha), Viliam Čacho (Trenčín), Richard Pánik (Lausanne), Kamil Wałęga (Liptovský Mikuláš)

Třinec po páté mistrovské oslavě za posledních dvanáct let (2011, 2019, 2021, 2022 a 2023) opustily opory Erik Hrňa (Vsetín), Milan Doudera (České Budějovice), Tomáš Marcinko (Brno) či Aron Chmielewski (Olomouc). Jejich místa zaujali navrátilec z Brna Tomáš Kundrátek, Richard Nedomlel (Liberec), Adam Polášek (Sparta) nebo zámořím protřelý slovenský útočník Richard Pánik (Lausanne).

A Moták věří, že znovu postaví tým, který bude v extralize patřit k nejlepším. „Neznám a ani nechci znát žádného trenéra ani hráče, který má rád prohry. Budou proti nám stát hráči a týmy, které nás budou chtít zašlapat a dostat dolů. Ale my máme tak kvalitní organizaci a tým, že prostě chceme hrát dobrý hokej, aby byli naši fanoušci spokojení. A půjdeme za úspěchem,“ řekl Moták.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.