Hlavní obsah

Ujčík: Kdyby to šlo, trestal bych Houdka ještě přísněji. Třeba i ukončením sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extraligové disciplinárce šéfuje Viktor Ujčík už od roku 2018. Až dosud byla jeho nejtvrdším trestem osmizápasová stopka pro hokejového obránce Hradce Králové Bohumila Janka za nedovolený zákrok na kladenského Machalu z prosince 2021. Nyní však někdejší vynikající útočník vyměřil pardubickému zadákovi Michalu Houdkovi flastr na deset duelů za likvidační faul na plzeňského Söderlunda. „Byl to nejhorší zákrok, který jsem zatím kdy musel řešit,“ přiznává Ujčík v rozhovoru pro Sport.cz.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hororová scéna v Plzni. Švédský útočník Škodovky zůstal nehybně ležet na leděVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Proč jste se rozhodli vynést trest na maximální možné hranici?

Je to sice nejvyšší možný trest za takový zákrok, myslím si ale, že Asociace profesionálních klubů ledního hokeje by se jako řídící orgán extraligy měla domluvit na tom, aby se tahle nejvyšší možná hranice navýšila. Kdyby to totiž šlo, trestali bychom ještě přísněji.

To se bavíme o kolikazápasovém trestu?

Nebudu říkat přesné číslo, samozřejmě by záleželo na okolnostech. Tohle ale byl tak zbytečný faul bez jakéhokoliv respektu, který by za mě měl být oceněný třeba i ukončením sezony pro agresora.

Tak si pojďme Houdkův zákrok podrobněji rozebrat, jak jste ho viděl vy…

Za mě tam bylo všechno špatně. Byl to zákrok na hráče, který byl ve zranitelné pozici po střele. Navíc šlo o zákrok ze slepého úhlu a vedený velkou intenzitou. Ještě ke všemu se Houdek na poslední chvíli vyšponoval proti Söderlundovi ramenem, což je další intenzita. A zásah do hlavy… Můžeme být rádi, že to se Söderlundem nedopadlo ještě hůř. Obrázky, když ten kluk ležel v bezvědomí na ledě v krvi, byly šílené. Nenašel jsem jedinou věc, která by hrála v Houdkův prospěch. Vůbec nic.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Švédský útočník Plzně Tim Söderlund byl z ledu odvezen na nosítkách.

Hrálo roli, že je Houdek pro disciplinárku „známá firma“?

Toho kluka řešíme během sezony často a všechno se mu to takhle sečetlo.

Předpokládám, že Houdkova omluva následující den nebyla polehčující okolností?

Takhle: Houdka neberu jako kriminálníka nebo člověka, který neví, co udělá. Vždycky věřím tomu, že tohle nechce udělat nikdo. Houdek si ale musí uvědomit, že je velký silný chlap, který když předvede takovouto věc, může to mít pro protivníka fatální následky. Samozřejmě jsem moc rád, že projevil sebereflexi, uvědomil si, že udělal něco špatně a omluvil se. To by u slušných lidí mělo být normální a přirozené. Stejně si ale za své chování musí nést následky.

Jak nahlížíte na názory, že by faulující hráč neměl nastoupit do té doby, než se faulovaný hokejista bude moct vrátit do zápasů?

Je to nějaký názor, já pro to ale nejsem. Zdá se mi ale, že se v poslední době agresivita stupňuje. Vzpomeňte si, jak nedávno v lize juniorů sekl hráč Havířova soupeře ze Vsetína hokejkou do hlavy. Bojím se, že směrem k play off může ošklivých zákroků přibývat a disciplinárka by měla mít zadní vrátka trestat úlety podobného typu daleko přísněji a tvrději.

Zdá se vám trest pro Michala Houdka přiměřený?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6220 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.