Hlavní obsah

Uzdravený Vrána rozhodl mazácky o postupu Třince. Hokej Ocelářů pak svérazně pojmenoval Hlava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř celou sezonu kurýroval operované zápěstí, častokrát bezmocně trpěl na tribuně a sám říkal, jak dlouhé čekání na návrat bylo frustrující. Petr Vrána, kapitán třineckých šampionů, se po zranění z počátku září vrátil na extraligový led až v polovině února při zápase v Litvínově. A stadion Ivana Hlinky jako by pro něj byl symbolický, neboť na stejném místě se v sobotu po 11 měsících dočkal i ligového gólu, který byl navíc vítězný a zajistil jeho Třinci nejrychleji možný postup ze zrádného předkola do čtvrtfinále. „Vyhráli jsme, můžeme jet domů a odpočinout si," říkal po utkání v televizním rozhovoru.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Petr Vrána (vlevo) z Třince se raduje ze svého gólu proti Litvínovu. Gratuluje mu Aron Chmielewski a Adam Smith.

Článek

Byla to od 37letého pardála ukázka mazáctví. V 49. minutě zatáhl jeho parťák Dravecký puk do útočného pásma, stáhl na sebe pozornost Litvínovských a předal puk za ním najíždějícímu Vránovi. A ten, jak velí instinkt útočníka, nelenil a šikovným průnikem a forhendovou kličkou překonal litvínovského gólmana Zajíčka, a především změnil vyrovnaný stav skóre.

„Viděl jsem bránu a říkal jsem si, že je to možná moje jediná šance. Kluci kolem mě odvedli dobrou práci, takže to nebylo tak těžké. Hlavně že jsme vyhráli a můžeme si odpočinout. Je to potřeba, protože pokud chceme jít do finále, čekají nás ještě tři série," vyprávěl Vrána do mikrofonu České televize o své trefě na 3:2.

Ne, ač Třinec prožil strastiplnou sezonu, tak coby trojnásobný šampion v řadě si může dovolit sebevědomě pomýšlet o další finálové jízdě. A právě sebevědomí a zkušenost byly zřejmě klíčové faktory, které Oceláře proti Litvínovu poslali dál. Jsou navíc jediným celkem, který předkolo zvládl 3:0 na zápasy. I Vrána ale přiznal, že mače s Litvínovem byly tuze vyrovnané, vždyť třeba ten druhý rozhodlo až prodloužení, ve kterém navíc došlo k minele sudích, když neodpískali zakázané uvolnění a Třinec záhy skóroval.

A i ve třetím duelu, který definitivně zlomil gólem do prázdné velezkušený Martin Růžička, se ukázalo, jak moc jsou důležité v hokejovém životopise předchozí zápasy v play off. „Je to tým, který třikrát po sobě získal mistrovský titul, ta zkušenost tam je. V bojovnosti, nasazení a zodpovědnosti jsme byli lepší, proto jsme postoupili," řekl třinecký kouč Zdeněk Moták, který před sezonou převzal mančaft po Václavu Varaďovi.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Třince se radují z postupu do čtvrtfinále. V předkole pokořili Litvínov 3:0 na zápasy.

Ve čtvrtfinále narazí Třinec buď na Spartu, nebo na Hradec Králové. Podle toho, zda dovrší dobře rozehranou sérii Liberec proti Plzni (2:1 na zápasy). V případě postupu Bílých Tygrů by došlo už mezi nejlepší osmičkou na reprízu loňského finále, v němž slavil Třinec zlato po výhře v sérii 4:2 nad Spartou.

Také Litvínov vnímal, že to v předkole nebylo z jeho strany beznadějné účinkování, ale... „Dokázali využít naše malé chyby, které jsme udělali. Hráli jejich klasický buzerantský hokej play off a my jsme na něj nedokázali najít recept, abychom je přemohli a aspoň jeden zápas urvali na svou stranu," řekl - poněkud "odvážně" - litvínovský útočník Nicolas Hlava pro ČT.

Reklama