Hlavní obsah

Ve Varech jsou pyšní na novou halu, teď zbývá vyřešit osud „plecharény“

KARLOVY VARY

Ještě před několika měsíci vítali hokejisté HC Energie Karlovy Vary své protivníky v omšelé hale, pro kterou se vžil nelichotivý název „plecharéna“. Ve stánku postaveném v roce 1948 chybělo kvalitní zázemí a návštěvníky sužovala všudypřítomná zima. Nyní se funkcionáři i hráči klubu s neskrývanou hrdostí procházejí zbrusu novou KV Arenou a užívají si lichotek na skvělé a moderní prostředí.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Hokejová KV Aréna

Článek
Fotogalerie

„Jari Kurri mi říkal, jak jsou Finové úplně nadšení z našeho města a nové haly. To bylo hodně potěšující a samozřejmě nám to dělá velké jméno,“ chlubil se na páteční tiskové konferenci prezident Energie Ladislav Trubač. „Občas za mnou chodí dědečkové, kteří hráli za Vary třeba už před čtyřiceti lety a jsou dojatí z toho, že se takové krásné haly dožili. Slyšíme chválu ze všech stran a jsme na to velmi pyšní a hrdí,“ přidal se generální manažer klubu Miroslav Vaněk.

Karlovarští hokejisté absolvovali v nové aréně celé přípravné období a po staré hale už si povzdechne jen málokdo. „Máme samozřejmě hezké vzpomínky, zvlášť z posledních dvou sezón, ale v aréně jsme asi měsíc a o staré hale už se nikdo ani nebaví,“ tvrdí kapitán týmu Václav Skuhravý.

Ve staré hale oslavovali Vietnamci

To Vaněk se nostalgii jen těžko brání, však v populární „plecharéně“ strávil část života. „Chodil jsem tam do práce asi dvacet let, takže mám spoustu vzpomínek. Kdyby se snad měla zbourat, asi bych měl slzy na krajíčku,“ přiznává. Zároveň se ale musí zaobírat myšlenkami, co s halou bude dál. Patří totiž klubu, který ji musí neustále udržovat a také platit milión ročně za pronájem pozemku, který náleží státu.

„Majitel klubu pan Holoubek spolupracuje s městem na nějakém řešení. Nyní je to vlastně taková velká tělocvična, dá se tam hrát minifotbal, hokejbal, basketbal, nebo cokoliv jiného. Předevčírem byla hala například pronajatá na koncert vietnamských skupin. Řeší se, zda ji sportovně využít, variantou je i tržnice nebo skladovací prostory,“ vypočítává Vaněk budoucí možnosti.

Multicentrum KV Arena v Karlových Varech:
- sportovně kulturní a kongresové centrum
- dvě samostatné koridorem propojené haly s možností velikostních modifikací
- multimediální osmiboká kostka - LED fasáda o ploše 100 metrů čtverečních
- celkem tři restaurace a šest fast foodů
- posilovna/tělocvična, whirlpooly
- oficiální kapacita hlediště v hlavní Aréně je 6000 osob, další 2000 se vejdou na volnou plochu bez sedaček
- maximální využitelná plocha hlavní Arény: 2000 metrů čtverečních

Ač si o staré hale mysleli fanoušci či hokejisté cokoli nepěkného, pravdou je, že tam domácí příznivci dokázali vytvořit perfektní atmosféru, která burcovala hráče k lepším výkonům. Při přechodu do nové haly panovaly obavy, že se tohle trochu vytratí a KV Arenu pro takřka šest tisíc diváků bude i vzhledem k logicky o dost dražšímu vstupné, problém vůbec zaplnit.

Jenže hokejoví fanoušci ve Varech, namlsaní mistrovskými oslavami, ukázali, že jsou nažhavení na novou sezónu. Před začátkem extraligy má klub prodáno tři tisíce permanentek, tedy více než polovinu celkové kapacity. „Sektory za střídačkami i trestnými lavicemi jsou úplně vyprodané, lepší klubová místa jsou pak prodána asi z 80 procent,“ hlásil tiskový mluvčí klubu Jiří Holý. Nejlevnější lístky do KV Areny přitom stojí 130 korun na místa za branku.

Zájem fanoušků pochopitelně velice těší management klubu, pro nějž pronájem arény znamená značnou finanční zátěž. „Pokud bysme se dostali až do finále play-off, činilo by to asi 13 miliónů korun. Navíc se platí ještě různé výdaje za služby jako jsou provoz turniketů, ostraha, a další," prozradil Vaněk.

Reklama

Související témata: