Hlavní obsah

Velká výměna mezi Kometou a Vítkovicemi

Aktualizováno

Poslední lednový den se v hokejové extralize uzavře přestupový termín a kolotoč výměn začíná nabírat na obrátkách. V úterý hlásí zajímavé vzájemné trejdy Kometa a Vítkovice. Do Brna přicházejí z ostravského klubu obránce Daniel Krenželok na hostování do konce příští sezony a útočník Šimon Stránský do konce tohoto ročníku, opačným směrem putuje na hostování do konce sezony forvard Jan Hruška.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Hruška, na snímku v diskuzi s rozhodčím Petrem Lacinou, mění Kometu za Vítkovice.

Článek

Dvaadvacetiletý Stránský, jenž je vítkovickým odchovancem, si v 36 zápasech této sezony připsal devět bodů a šest asistencí. Vedení ostravského klubu od něj ale čekalo víc, v hodnocení účasti na ledě má minus 14.

„Uvědomujeme si, že se v osobě Šimona Stránského zbavujeme talentovaného odchovance, což je vždy velice citlivé. Jenže v současné době je naším jediným cílem záchrana extraligové soutěže a tomu podřizujeme naši veškerou aktivitu. Pro tento boj potřebujeme mít v kádru hráče, kteří jsou ochotní bojovat, makat, dřít, nebát se dostat ránu. Po shodě s trenéry jsme bohužel dospěli k názoru, že toto Šimon Stránský nesplňuje," uvádí pro oficiální stránky Vítkovic jejich šéf Aleš Pavlík.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Šimon Stránský odchází z Vítkovic do brněnské Komety.

O uvolnění bratra třineckého útočníka Matěje Stránského rozhodl podle Pavlíka i fakt, že Šimon už od podzimu nechtěl jednat o nové smlouvě ve Vítkovicích. „Je veřejným tajemstvím, že už má nějaký čas podepsanou smlouvu jinde. To jsou hlavní důvody, proč jsme se rozhodli jej uvolnit," doplnil Pavlík.

U Krenželoka je situace odlišná, dvaadvacetiletý obránce se zkraje tohoto týdne s Vítkovicemi dohodl na uplatnění opce pro následující sezonu.

O dvanáct let starší Hruška, jenž s mateřskou Kometou získal během své kariéry dva mistrovské tituly a má na svém kontě i sedm startů za národní tým, by měl být pro Ostravany velkou posilou.

„Je ze své podstaty dříč a bojovník, je ochotný prát se za Vítkovice, přestože za ním není žádná ostravská minulost. V krizové situaci je potřeba změna přístupu. Hry na krásu bylo dost, teď je potřeba boj o záchranu, musí se dřít, makat, jet na krev a nebát se schytat i nějakou tu ránu," připomíná Pavlík, že jednoznačným cílem Vítkovic je uchování extraligové příslušnosti.

Na poslední Pardubice a třináctý Litvínov mají Ostravané jen čtyřbodový náskok. „Pro nás je rozhodující, že Jan Hruška je ochoten jít k nám do Vítkovic a bojovat za záchranu, což dokazuje i tím, že chce v našem kádru pokračovat i v následující sezoně. To jednoznačně svědčí i o tom, že věří, že náš boj v závěru letošní sezony bude úspěšný. Je ochoten makat, bojovat o záchranu vítkovického klubu, v neposlední řadě s ním přicházejí bohaté zkušenosti," říká Pavlík s tím, že Hruška (v této sezoně vstřelil za Kometu 10 gólů a přidal 13 asistencí) by měl premiéru za Vítkovice zažít už v úterním utkání s vedoucím Libercem.

"Honza v Kometě odvedl obrovský kus práce a za to si zaslouží dík a respekt. S Honzou jsem samozřejmě dnes mluvil a vše mu vysvětlil. Do Vítkovic jde na hostování, nikoliv na přestup a nikde není dáno, že se nevrátí zpátky do Komety pomáhat nám s výchovou mladých hráčů. Tuhle výměnu jsme si mohli dovolit, protože naši mladí hrají výborně, a když se uzdraví naši zranění TOP útočníci, tak bude v útoku obrovský přetlak," řekl pro stránky Komety její šéf a hlavní trenér Libor Zábranský.

Proti Bílým Tygrům takřka s jistotou nastoupí i slovenský zadák Mislav Rosandič, jehož Vítkovice získaly v pondělí z Hradce Králové výměnou za jiného obránce Petra Šidlíka.

Vítkovice v úterý zároveň oznámily, že o tři roky prodloužily kontrakt s jednatřicetiletým slovenským útočníkem Rastislavem Dejem, jenž v klubu působí tři sezony.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Z gólu se radují hokejisté Vítkovic (zleva) Jan Výtisk, Peter Trška, autor branky Rastislav Dej a Radek Veselý.

„„Jsem rád, že jsme se dohodli na prodloužení spolupráce. V Ostravě i ve Vítkovicích jsme s rodinou našli svůj druhý domov a máme radost, že tady můžeme pokračovat. Zároveň si uvědomuji, že je před námi ještě hodně práce, ale věřím se nám tuto sezonu podaří zachránit a dosáhnout co nejlepší výsledek," řekl mistr extraligy z roku 2009 z Karlovými Vary.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice