Hlavní obsah

Vést tým v play off jako kapitán jsem si ani nepředstavoval, říká Lakatoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po postupu přes Kometu Brno dostali hokejisté Vítkovic od trenéra Miloše Holaně dva dny volna. Od čtvrtka už se ale pilně připravují na semifinálové boje proti Hradci Králové. Ty začnou v úterý Ostravě (od 17.30 hodin), na stejném ledě a ve stejný čas se bude hrát ve středu i druhé utkání série. Vítkovice vede poprvé v kariéře v play off jako kapitán Dominik Lakatoš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Vítkovic Dominik Lakatoš.

Článek

„Doteď jsem tu čest neměl a nikdy by mě nenapadlo, že bych jím někdy mohl být," svěřuje se hokejista, jenž na konci základní části převzal céčko od Lukáše Krenželoka. A už mu zůstalo. „Seběhlo se to tak, v kabině se to pořešilo a bylo to spíše Lukášovo rozhodnutí. Prostě to tak je. Mám tu zodpovědnost a musím to na ledě vracet," říká Lakatoš.

Ze sestavy Vítkovic je to často právě on, kdo zápas nejvíce prožívá. Musí své emoce hodně krotit? „Můžu se jako kapitán bavit s rozhodčími a snažím se, aby to bylo slušně. Někdy v emocích ale zazní slova, která bych neměl říkat. Ale to k tomu patří," usmívá se Lakatoš.

Vítkovičtí základní část sezony zakončili na druhém místě, Hradec Králové byl čtvrtý. Ve vzájemných zápasech byli v základní části úspěšnější ale Východočeši (3:2 po nájezdech, 2:5, 4:3 v prodloužení a 5:2). „Budou to stejná utkání, stejná série jako ta s Brnem. Bude to tvrdé, boj až do konce," myslí si Lakatoš.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hráči Vítkovic se radují z vítězství.

Vítkovice se s Hradcem Králové ve vyřazovací části soutěže potkávají úplně poprvé. „Mají výborné bruslaře, hrají hodně pospolu, dokážou si vyhovět. Koukal jsem na sérii s Libercem a byli v ní velmi dobří. Nicméně my hrajeme jiný styl hokeje než Liberec a myslím, že bude pro ně nepříjemný," má jasno kapitán Vítkovic.

A hned přidal, co by mělo na soupeře v semifinále platit. „Vždycky je výhoda dát první gól, v play off stoprocentně. Ale základem úspěchu jsou gólmani. My máme skvělého Aleše Stezku, který nás drží v těžkých chvílích a můžeme se o něj opřít," připomíná Lakatoš.

Extraliga bude mít jednoho nečekaného finalistu. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Hradečtí začali sérii s Libercem v brance s Finem Henri Kiviahem, kterého ale po úvodní porážce vystřídal Matěj Machovský a další porážku nedopustil. Východočeši vyřadili Liberec 4:1 na zápasy. „Každý máme nacvičenou nějakou tu střelbu, kam se nám střílí nejlíp a co je pro nás nejpřirozenější. Určitě nám pomůže i trenér gólmanů (Martin Falter), který udělá rozbor na jednotlivé gólmany a poradí nám," hledá Lakatoš recept na opavského odchovance Machovského.

Tým je podle něj na semifinálové boje, do nichž Vítkovičtí zasáhnou po dvanácti letech, natěšený. „Máme na dosah velký úspěch a nechceme teď končit. Máme na víc a chceme víc," zdůrazňuje hokejista Vítkovic, který už ví, jaké to je na konci sezony zvednout nad hlavu pohár pro mistra extraligy. V sezoně 2015/2016 byl členem kádru mistrovského Liberce.

Reklama