Hlavní obsah

Vítkovice vzdají hold prvním mistrům. Proti Kometě obléknou retro dresy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První československý titul z roku 1952 budou v pátek v zápase 56. extraligového kola připomínat hokejisté Vítkovic. K domácímu utkání proti Kometě Brno (od 17.30) nastoupí v replikách dresů, ve kterých tehdejší hráči Sokola Vítkovické Železárny titul mistrů ČSSR vybojovali.

Foto: HC Vítkovice Ridera

Zleva Petr Fridrich, Lukáš Krenželok a Marek Kalus v replikách dresů prvních mistrů.

Článek

Jednalo se tehdy o vůbec první zlato pro Ostravu v některém z velkých sportů. Další titul slavili až v roce 1976 fotbalisté Baníku. „Současný extraligový tým oblékne červeno-žlutě pruhované trikoty s velkým modrým štítem na prsou. Na štítu je název Sokol Vítkovické Železárny, jak se tehdy klub jmenoval. Ve spodní části štítu je na pozici, kde bylo původně uvedeno jméno prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, umístěn nápis MISTR 1951/1952 v připomínce toho, čemu je retro dres věnován. Střih a materiál je současný," uvedl mluvčí klubu Zdeněk Janiurek a přidal vysvětlení netradičních barev.

„Přestože klubovými barvami vítkovického SSK byly už tehdy modrá a bílá, dresy vítkovických hokejistů tomu neodpovídaly. Proč? To už asi nikdo nezjistí. Tehdejší kapitán Ladislav Staněk vzpomínal, že při tvorbě návrhů dresů se často přihlíželo k podobám dresů jiných klubů, především zahraničních. Pruhované dresy tak mohly být inspirovány podobou trikotu francouzského Racing Paris, který v Ostravě na přelomu 40. a 50. let ve svých pruhovaných dresech hostoval," vysvětloval Janiurek.

Hokejisté Sokola VŽKG se stali československými mistry 19.ledna 1952, oslava se tedy bude konat o měsíc později. Důvod je prostý. „Vybíralo se podle atraktivity soupeře a také jsme doufali, že už nebudou omezení kvůli covidu-19 a budeme moct vpustit na tribuny větší počet fanoušků," přiblížil Janiurek.

„Kometa, či její předchůdce Rudá hvězda Brno, sice ještě v roce 1952 v nejvyšší soutěži nepůsobila, nicméně brněnský hokej měl v sezoně 1951/1952 zastoupení v podobě dvou celků – Králova Pole a Zbrojovky Brno. Zbrojovka byla jedním ze soupeřů Vítkovic ve finálové skupině," popisoval Janiurek.

V Brně působil také poslední žijící člen mistrovské party Zdeněk Návrat. „I jemu bude utkání věnované. Přislíbil, že pokud mu to zdraví dovolí, utkání se zúčastní. Bylo by to symbolické, protože Návrat po titulu s Vítkovicemi získal ještě dalších pět právě v dresu Rudé hvězdy Brno," upozornil Janiurek.

V retro dresech počtvrté v historii

Utkání v replikách historických dresů se v Ostravě nebude hrát poprvé. Vítkovičtí je obléknou ve své historii počtvrté.  „Původně se vzpomínka měla konat už v lednu a v duelu se Spartou, jenže epidemická opatření zapříčinila posun termínu. Volba tedy padla na 25. února a povedlo se, od 18. února 2022 mohou sportovní kluby využít více než 50 procent kapacity svého stadionu. To znamená, že na tribunách může být přes pět tisíc fanoušků, kteří pro vstup do haly nebudou potřebovat žádný certifikát o očkování či negativní test," upozornil Janiurek.

Dosavadní vítkovická vystoupení v retro dresech
Poprvé to bylo v roce 2011, kdy ostravský klub slavil 30. výročí mistrovského titulu z roku 1981. Tým kapitána Jiřího Burgera, s Viktorem Ujčíkem, Romanem Málkem či Markem Malíkem v sestavě oblékl červené dresy s modrým rytířem Vítkem v bílém kruhu – repliky těch dresů, ve kterých Vítkovičtí odehráli v roce 1981 poslední soutěžní zápas a stali se mistry Československa.
Podruhé se do historických dresů oblékli hráči Vítkovic v roce 2017, kdy Extraliga slavila 80. výročí prvního utkání celostátní hokejové soutěže. „Jubileum se přímo týkalo i Vítkovic vzhledem k tomu, že premiérové ligové utkání se hrálo právě v Ostravě a Vítkovice v něm 3. 1. 1937 hostily pražskou Spartu,“ podotknul klubový mluvčí a historik Zdeněk Janiurek.
Před necelými čtyřmi dvěma lety hrály Vítkovice v replikách dresů zatím naposledy, kdy klub slavil 90. výročí založení. „Na utkání proti Spartě přišlo bezmála devět tisíc diváků, na ledovou plochu nastoupilo téměř devadesát největších osobností historie klubu a pod strop arény vystoupal dres Františka Černíka,“ připomněl Janiurek.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice