Hlavní obsah

Vsetín má blízko k baráži, hráči ale věří, že nesestoupí

PRAHA

Hokejistům Vsetína už chybí zřejmě jen několik dnů k definitivnímu potvrzení účasti v baráži. Nejslabší celek extraligy dělí od třináctého Litvínova 25 bodů a už v pátek může získat jistotu, že o příslušnost mezi elitou bude muset bojovat s nejlepším celkem první ligy. V extralize je totiž ve hře pro každý tým už jen sedmadvacet bodů. Vsetín však věří, že nejvyšší soutěž udrží.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Vsetínský brankář Sasu Hovi.

Článek

Kouč Břetislav Kopřiva, který v letošní sezóně Vsetín vede, je s účastí v baráži již delší dobu smířený. Věří ale, že jeho svěřenci mohou proti vítězi play off první ligy reálně pomýšlet na úspěch. "V extralize jsme sehráli řadu výborných zápasů a hlavně doma je síla mužstva jiná. Navíc věřím, že i naše sestava bude lepší a silnější než v současnosti," řekl Kopřiva po úterní porážce na ledě pražské Sparty.

Tam se v sestavě Valachů objevilo hned sedm juniorů, v baráži by však měl být podle trenérových slov tým mnohem silnější. "Měli by se k nám vrátit Pavel Augusta, Radim Hruška a Lukáš Valko. Teoretická šance je i u Pavla Janků a Roberta Tomíka," vypočítal Kopřiva na oficiálních internetových stránkách posily, které v letošní sezóně už dres Vsetína oblékly, ale momentálně působí v první lize, jinde v extralize nebo v zahraničí. Vedení klubu by však jejich návrat muselo vyřešit do 31. ledna, kdy v Česku končí přestupní termín.

Prvoligové celky silné nebyly

I proto Kopřiva věří, že jeho svěřenci budou kvalitnější než prvoligový soupeř. "Neznám sice přesnou sílu všech celků v první lize, ale ty, co jsme viděli, tak silné nebyly. Máme na to, abychom extraligu udrželi," řekl Kopřiva.

Baráž se však nakonec nemusí vůbec hrát. V letošní sezóně totiž premiérově platí pravidla, která stanovují podmínky pro prvoligové celky, které chtějí svést souboj o postup do extraligy. Vedle základních podmínek v podobě vítězství v play off první ligy, odpovídajícího stadiónu či dostatečného ekonomického zajištění musí mít i stanovenou základnu mládeže.

Sedm dní před začátkem baráže musí klub doložit, že je účastníkem extraligy nebo první ligy juniorů a dorostu, přičemž alespoň jeden z těchto celků musí hrát v nadcházející sezóně v nejvyšší soutěži. A to je problém i u ambiciózních prvoligových celků, jakými jsou Ústí nad Labem či Mladá Boleslav. Například Ústí sice tento požadavek momentálně splňuje, dorostenci jsou ale v extralize poslední, a pokud sestoupí, musejí junioři z první ligy postoupit výše.

Teoreticky by se baráž vůbec neměla hrát

Vsetín si je těchto problémů největšího aspiranta na postup do baráže vědom. "Kdyby se postupovalo přesně dle pravidel tak, jak jsou nyní daná, nemohl by do baráže postoupit z první ligy prakticky nikdo. Pokud by se tedy mělo postupovat podle nynějších pravidel a v první lize by zvítězilo například Ústí nad Labem, neměla by se baráž teoreticky vůbec hrát," řekl Kopřiva.

Vzniklou situaci bude ve středu odpoledne řešit na svém mimořádném zasedání valná hromada Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. Představitelé Českého svazu ledního hokeje totiž chtějí barážová pravidla změnit. "Už jsme o tom jednali minule, kdy s návrhem přišly prvoligové kluby. Zástupci extraligy však tento návrh odmítli. Pokud chce někdo tato pravidla upravovat, měl s tím přijít před sezónou," řekl ředitel soutěže Stanislav Šulc. Výsledek dnešního jednání však nechtěl předjímat.

Reklama

Související témata: