Hlavní obsah

Vsetíňák proti svým. Bude jim fandit celá republika, je si vědom kladenský Slováček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojí je historické paralely i jedny z nejslavnějších jmen českého hokeje. Ve středu startuje prolínací série mezi Kladnem a Vsetínem o účast v příští sezoně hokejové extraligy. Letošní baráž píše příběhy už před svým samotným začátkem. Z bratrů se například stanou nesmiřitelní rivalové a postupu Valachů do nejvyšší soutěže bude chtít zabránit jejich vlastní odchovanec a rodák ze Vsetína.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Rytíři Kladno vs. HC Energie Karlovy Vary 1:4Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Otázku komu fandit budou před úvodním vhazováním nejspíš rozebírat rodiče Ondřeje a Štěpána Bláhových. Kladenských odchovanců, kteří si oba zahráli za Rytíře extraligu. Šestadvacetiletý a o tři roky starší Štěpán však už druhým rokem obléká dres Vsetína. S ním se teď vůbec poprvé vrátí na kladenský led.

„V kontaktu jsme nebyli, ale finále se Zlínem jsem sledoval. Asi to bude trochu zvláštní,“ přiznal 23letý Ondřej Bláha, jenž za sebou má druhou plnohodnotnou sezonu v extralize. Oba sourozence doplňuje ještě třetí bratr Martin, který hraje za Ústí nad Labem a duely tak bude sledovat jen z tribuny. „Asi nebude fandit ani jednomu, spíš si bude chtít užít hokej,“ dodal kladenský útočník.

Provázanost Kladna se Vsetínem je zajímavá i z historického hlediska. Oba celky v minulosti šestkrát opanovaly nejvyšší soutěž. Byť Kladno ještě za dob československé hokejové ligy. V obou klubech zanechaly velké stopy hvězdy českého hokeje. Na Moravě slavili tituly přední odchovanci kladenského hokeje Pavel Patera, Martin Procházka či současný sportovní ředitel Rytířů Jiří Burger. Ze střídačky je pak vedl další Kladeňák Jan Neliba.

Fanouškům Vsetína bych strašně přál, aby se hrálo Na Lapači. Já osobně jsem ale rád, že nemusím hrát doma.
Ondřej Slováček, obránce Kladna

I v současných kádrech nalezneme hráče s minulostí v opačných celcích. Na Kladně zkoušeli štěstí Ondřej Smetana či Ondřej Machala. Rodákem ze Vsetína je naopak třetí Ondřej do party: Slováček. Ten však působí už druhým rokem v dresu Kladna. „Vsetín si baráž zasloužil. Nevím, s kým by to pro mě mělo být speciálnější. Loni jsem je šel proti Zlínu pomstít. Letos ale hraju proti němu a chci extraligu pro Kladno udržet,“ říkal Slováček před začátkem série.

Azyl v Brně

Rytíři jsou si vědomi, že jsou favoritem série. S prolínací soutěží mají za poslední tři sezony hodně zkušeností. Valaši ale podle nich budou těžším sokem než loni Zlín. „Mají velkou kvalitu a přehrávají týmy hokejově. Zlín sázel na organizovanou hru. Uvidíme, s čím na nás Vsetín přijde,“ pokračoval Slováček.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Jágr neproměnil sólový únikVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Fanoušci moravského celku už vyprodali oba domácí duely, které kvůli nevyhovujícímu stadionu bude Vsetín muset odehrát v Brně. „Mně osobně mrzí, že se nebude hrát Na Lapači, protože vím, jaká je tam atmosféra. Když už v baráži jsme, máme porazit soupeře kdekoli,“ míní Ondřej Bláha.

Slováčka naopak těší, že se bude hrát v Brně. „Fanouškům Vsetína bych strašně přál, aby se hrálo Na Lapači. Já osobně jsem ale rád, že nemusím hrát doma. Byl jsem rozpolcený, takhle je to pro mě lehčí,“ dodal 28letý odchovanec Vsetína, nyní však ve službách zatím extraligového Kladna.

„Kvalitou a herní zkušeností bychom ale Vsetín měli předčít. Na druhou stranu jim bude fandit celá republika. V tomhle to budeme mít těžší,“ přiznává Slováček.

Reklama