Hlavní obsah

Vyhrocená série a Ujčík úřadoval: Spartě vyautoval Sobotku se Stoljarovem, Liberci kapitána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pořádně napilno měl před pondělním pátým pokračováním čtvrtfinálové série play off mezi Spartou a Libercem předseda disciplinární komise extraligy Viktor Ujčík. Útočníkovi Pražanů Gennadiji Stoljarovovi zastavil činnost na dva zápasy, jeho spoluhráči Vladimír Sobotkovi na jeden. Pondělní duel nuceně vynechá i kapitán Bílých Tygrů Petr Jelínek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Gennadij Stoljarov ze Sparty a T. J. Melancon z Liberce.

Článek

Pětatřicetiletý ruský útočník Stoljarov pyká za faul z poslední minuty sobotního čtvrtého utkání. Urostlý moskevský rodák za brankou sestřelil obránce Severočechů Ladislava Šmída úderem ramenem do obličeje, před zákrokem si navíc povyskočil.

Od hlavních rozhodčích Laciny se Šírem obdržel trest na pět minut a do konce utkání a v pondělí přišla očekávaná dodatečná stopka i od Ujčíka, který se rozhodl pro dvouzápasovou stopku.

„Zákrok byl veden na soupeře, kterého nelze – vzhledem k časové prodlevě po odehrání puku – považovat za hráče v držení kotouče a kterého by proto bylo přípustné podobným způsobem atakovat. Stoljarov se soustředil výhradně na co nejintenzivnější zasažení soupeře, před střetem mírně snížil těžiště a po napřímení zasáhl protihráče nejdříve do oblasti ramene a následně do oblasti hlavy, kterou mu přirazil na ochranné sklo," uvedl Ujčík a Stoljarovův zákrok překvalifikoval za faulu loktem na napadení.

Stoljarovovi přitížilo, že byl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán a k dvouzápasovému flastru obdržel i finanční pokutou ve výši 10 procent základní měsíční odměny.

„No name hráči nám tady zraňují top hráče českého hokeje. Přijde mi, že Sparta malinko znervózněla, pokud se musí uchylovat k tomuhle. Takhle trefit Láďu Šmída, ikonu českého hokeje, ale je jedno, koho takhle trefí, takhle ho vypnout...," rozčiloval se hned po konci duelu liberecký trenér Patrik Augusta.

Sobotka vyfasoval dodatečný flastr za faul na Jaroslava Vlacha ve 30. minutě čtvrtého duelu, za nějž mu rozhodčí udělili menší trest za vysokou hůl.

„K zákroku došlo bezprostředně po přerušení hry a v reakci na předchozí zákrok na spoluhráče Michala Řepíka. Sobotka nejdříve udeřil protihráče do levé paže a potom, co se k němu soupeř obrátil čelem, ho holí drženou v obou rukách zasáhl do obličeje," řekl Ujčík a zákrok překvalifikoval na nedovolený zásah do hlavy nebo krku.

Sobotka se mstil za předešlý společný atak Vlacha a Jelínka na kapitána Sparty Michala Řepíka u mantinelu. Rozhodčí za napadení vyloučili Vlacha, disciplinární komise ale zastavila činnost Jelínkovi na jeden zápas. Navíc mu udělila pokutu ve výši deseti procent platu.

„Jelínek zneužil toho, že se Řepík po předchozím souboji s jiným protivníkem a odehrání kotouče ocitl ve zranitelném postavení čelem k mantinelu. Před střetem změnil směr jízdy a soupeře v blízkosti hrazení zezadu atakoval ramenem do oblasti zad, přičemž k čelnímu pádu protihráče na mantinel a vážnějším následkům nedošlo pouze shodou okolností," zkonstatoval Ujčík.

Pokutou ve výši deseti procent měsíčního platu pak byl potrestán sparťanský útočník Miroslav Forman. Ten v poslední minutě třetí třetiny třetího duelu série teatrálním pádem značně přibarvil zákrok Jakuba Klepiše. Rozhodčí vyloučili jen libereckého útočníka za držení a Pražané v následné přesilovce vstřelili rozhodující druhý gól a v sérii vedli 3:0 na zápasy.

„Forman zneužil krátkého přidržení ze strany Jakuba Klepiše k tomu, aby teatrálním pádem na ledovou plochu ovlivnil úsudek rozhodčích," vysvětlil Ujčík.

Dohru má i sobotní čtvrtý duel série mezi Pardubicemi a Českými Budějovicemi, v němž Dynamo urvalo první výhru a s nížilo na 1:3 na zápasy. Ujčík potrestal distancem na jeden zápas a pokutou 10 procent z měsíčního platu útočníka Motoru Jiřího Ondráčka za vražení na hrazení obránce Východočechů Karla Nedbala.

„Ondráček při dojíždění kotouče ve vysoké nájezdové rychlosti a ve značně nebezpečné vzdálenosti od hrazení holí drženou v obou rukách cíleně přistrčil Nedbala do zad, čímž dosáhl toho, že ztratil stabilitu a upadl na mantinel. Pouze skutečnost, že Nedbal před zásahem natočil brusle doleva přitom zabránila jeho čelnímu pádu na mantinel s vážnými zdravotními riziky," uvedl Ujčík.

Ondráček byl za stejný typ zákroku disciplinárně řešen před několika dny, kdy v sérii s Pardubicemi rovněž dostal stopku na jeden duel.

Reklama

Související témata: