Hlavní obsah

Z Boleslavi do Pardubic. Rulík prožil zvláštní den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožil mimořádné úterý. Dopoledne hokejový kouč Radim Rulík uzavřel po čtyřech letech úspěšné angažmá v Mladé Boleslavi, aby ho už po poledni jako svého nového trenéra podle očekávání představily ambiciózní Pardubice. „Takový den jsem ještě neměl,“ připustil 56letý expert. S východočeským klubem podepsal smlouvu na dva roky s opcí. Jeho asistenty budou Richard Král a Marek Zadina.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

HC Dynamo Pardubice představil nového trenéra Radima Rulíka (uprostřed). Tiskové konference se zúčastnili také majitel klubu Petr Dědek (vpravo) a sportovní ředitel Dušan Salfický.

Článek

„Cítil jsem, že čtyři roky v Boleslavi je hraniční doba. S pátým u jednoho týmu jsem nikdy neměl dobrou zkušenost, v Plzni ani v Litvínově. Nebylo to rozhodnutí ze dne na den. Vše jsem zvážil a rozhodl jsem se pro změnu. Oslovil mě i koncept, který se tady buduje," vysvětlil Rulík výměnu.

Jeho odchod však vyvolal u Bruslařů emoce. Od jejich šéfa zazněla i slova o plivnutí na klub. „Nejsem si vědom, že bych na Boleslav plivnul. S panem Plachým jsem mluvil, a to je vše, co k tomu mohu říct," poznamenal Rulík. Přiznal však, že loučení ve středočeském klubu nebylo příjemné. „S kabinou jsem měl výborný vztah a jednoduché rozhodnutí to nebylo. Ale stejně bych v pátém roce odešel, nepokračoval bych tam. Když se naskytla tato možnost, souhlasil jsem, za předpokladu, že se oba kluby domluví," dodal. Jisté je, že vzájemné zápasy Pardubic a Boleslavi získávají třaskavý náboj...

Východočeši museli Rulíka od semifinalisty letošní sezony vykoupit. „Cesta hledání nového trenéra byla trošku trnitá, ale jsem rád, že se nám do Dynama podařilo získat trenéra, který má za sebou zkušenosti a úspěchy," připustil majitel klubu Petr Dědek.

V transferu hrál hlavní roli. „Nešlo o nic zvláštního, co bych už v životě nedělal a nezvládl. Myslím, že jsme jednali správně. Nejprve jsme se pobavili s Radimem, zda by ho to oslovilo a když jsme se dohodli, že ano, oslovili jsme i Boleslav. Myslím, že je to naprosto standardní," popsal Dědek úspěšný lov, který včera poprvé potvrdila i Boleslav. „Po dohodě majitelů obou zainteresovaných klubů jsme se s Radimem dohodli na vyvázání smlouvy," konstatoval její generální manažer Jan Tůma.

Majitele sedm let starého titulu s Litvínovem čeká v Pardubicích těžká šichta. Z hvězd, na které má Dynamo políčeno, musí sestavit šlapající tým, který dojde dál než v letošní sezoně, kdy Dynamo pohořelo už ve čtvrtfinále. „Důležité je, aby v mužstvu byli charakterní hráči," přeje si Rulík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Radim Rulík na lavičce Boleslavi na archivním snímku během utkání s Pardubicemi.

Cíle jsou dané. „Rádi bychom byli po základní části do čtyřky. A ke stému výročí by bylo dobré, aby zacinkala medaile," touží Dědek po dárku k narozeninám klubu. V příštím roce slaví Dynamo sto let od svého založení. „Věřím, že s sebou Radim přinese vítěznou atmosféru," podotkl sportovní ředitel Dynama Dušan Salfický.

Pardubice počítají i s tím, že Rulík bude v následující sezoně bude své síly tříštit. Stát by se totiž měl i koučem reprezentace do 20 let. „Je to hodně blízko," prozradil Rulík. „Když jsme s Radimem domlouvali spolupráci, slíbili jsme mu, že když dostane nabídku být hlavním koučem u dvacítek, tak ho klub uvolní. Dopředu jsme si to řekli a nemáme s tím žádný problém. Má dva kvalitní asistenty a Radim ví, že sezona je o play off a začíná až v lednu," poznamenal Dědek. Nedostatku energie se kouč nebojí. „Myslím, že jsem v ideálním trenérském věku. Ještě ne úplně starý, ale už ani ne tak mladý," uzavřel Rulík.

Reklama

Související témata: