Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA PLAY OFF: Voženílkovy výlevy mohou stát Třinec postup, varuje Šlégr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se startem vyřazovací části extraligy přichází na Sport.cz pravidelně každý týden nový videopořad nazvaný Zaostřeno na play off. S renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény analyzuje, vážně a někdy i méně vážně, konkrétní sestřih a momenty z dění na ledě. Hostem nového dílu byl bývalý vynikající obránce a člen Triple Gold Clubu Jiří Šlégr. Rozebíral nejen postup „svého“ Litvínova do semifinále extraligy, ale i čtvrtfinálovou sérii Třince s Českými Budějovicemi, kterou rozhodne až čtvrteční sedmý duel.

Zaostřeno na play off 7Video: Sport.cz

 
Článek

Chemici jsou po devíti letech v semifinále, v roce 2015 to dokonce dotáhli k historickému titulu. „Vzpomněl jsem si, jaké to tehdy bylo, jakou jsme si všichni v Litvínově udělali vytouženým titulem radost. Euforie je z lidí cítit na každém kroku i nyní,“ vybavuje si Šlégr litvínovskou titulovou jízdu, jíž byl součástí jako hráč.

Série s Kometou se podle něj lámala za stavu 2:2 na zápasy, kdy pátý duel dospěl do prodloužení a pro Severočechy ho rozhodl Hlava. „Mile mě překvapilo, jak defenzivně k tomu Litvínov v prodloužení přistoupil. Celou sezonu byl kritizován, že jeho obrana není bůhvíjaká a oni teď v sobě našli ten profesionální přístup, kdy se zatáhli, bránili v pěti lidech a čekali na svoji šanci. A ta přišla,“ chválí Šlégr litvínovskou taktiku.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Brno - Litvínov 1:2 pp (70. Hlava)Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Pro Kometu to byl zlomový okamžik. Do Litvínova přijela se sklopenou hlavou, což mě překvapilo,“ zmiňuje úterní šesté utkání, které rozhodl hattrickem Koblasa.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Verva Litvínov vs. HC Kometa Brno 4:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

Slova uznání má však Šlégr i pro Brita Liama Kirka, jenž ve čtvrtfinále nasaázel; stejně jako Koblasa; pět gólů. „Je pro mě obrovské překvapení, jak je Kirk produktivní. Jaký má cit pro hru a umístěnou střelu. V sezoně to tolik nebylo vidět, ale atmosféra play off mu sedí.“

V semifinále Litvínov narazí na Pardubice, nebo Spartu. „Možná překvapím, ale chtěl bych Pardubice. Papírově jsou sice na tom líp než Litvínov, ale v základní části to byly vyrovnané zápasy (oba týmy dvakrát vyhrály). Sebevědomí litvínovských kluků může být větší, zvlášť po euforii z postupu do semifinále. Pardubice na sobě mají obrovský tlak od majitele, který chce za každou cenu vyhrát,“ uvažuje Šlégr a souhlasí, že Litvínovští si teď můžou říkat, že už nemají co ztratit.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Banes Motor Č. Budějovice vs. HC Oceláři Třinec 3:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

Třinec proti Českým Budějovicím promrhal vedení 3:0 na zápasy a Motor se může stát prvním týmem v tuzemském play off, který postoupí navzdory úvodním třem porážkám.

„Hra Českých Budějovic překvapuje asi úplně každého. Mají to hodně postavené na gólmanovi Hrachovinovi, navíc se Gulaš dostal do famózní formy,“ vypočítává Šlégr plusy Jihočechů.

„Třinec musí všechno zmobilizovat a zklidnit se. Musí se vrátit ke hře, která ho přivedla k úspěchům v posledních letech. Když jsem viděl nervozitu Ocelářů v šestém utkání, tak si toho teď mají v kabině hodně co říct. Ty emoce ze šestého zápasu v tom sedmém nemůžou mít. Jinak se štěstí přikloní na stranu Budějovic,“ radí Šlégr úřadujícím mistrům, na čem zapracovat.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

České Budějovice - Třinec, tři fauly VoženílkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A speciálně zmiňuje útočníka Daniela Voženílka. Ten v šestém utkání vyfasoval hned tři menší tresty a místy na ledě působil frustrovaně, přemotivovaně a ztrácel nad sebou kontrolu. „Voženílek je velice dobrý hráč. Musí si ale uvědomit, že emoce musejí v play off stranou. Takové osobní výlevy a zbytečné fauly můžou stát Třinec nejenom zápas, ale tentokrát i postup,“ míní Šlégr.

Důležité rovněž bude, jestli Třinec bude mít k dispozici útočníka Martina Růžičku, který kvůli zranění nehrál ve třetí třetině úterního utkání.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

České Budějovice - Třinec, Růžička reklamoval zásah do obličeje, rozhodčí měli jiný názorVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Je to jejich nejzkušenější hráč, kterého v sedmém zápase potřebují. Jeho přítomnost je strašně důležitá pro psychiku mužstva, i kdyby měl jít na led nakřáplý zraněním. Vsadil bych si, že nastoupí, ať se děje, co se děje. To by musel mít zlomenou ruku nebo nohu, aby nehrál,“ soudí Šlégr a chválí budějovického gólmana Dominika Hrachovinu, který by měl po sezoně na jihu Čech končit a mohl by se stát posilou Komety.

„Hráči jsou profesionálové a měli by umět oddělit přítomnost od budoucnosti. Pro někoho to může být výzva a motivace, že chce své působení v klubu zakončit úspěchem. Myslím, že Hrachovinovi jeho budoucnost ruce nesvazuje. Je vidět, že jeho výkony jsou lepší a lepší,“ říká Šlégr.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - České Budějovice, Hrachovina vychytal domácího VoženílkaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Které faktory budou v klíčovém sedmém zápase rozhodovat? „Zkušenost, nastavení hlavy a klid. Kdo bude mít větší trpělivost, ten zvítězí,“ predikuje olympijský vítěz z Nagana z roku 1998, mistr světa z roku 2005 a vítěz Stanley Cupu s Detroitem v roce 2002.

Reklama