Hlavní obsah

Zářil po boku Pastrňáka, pak česká hvězdička pohasla. Upíná se k rituálům, problémem je hlava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský talent. Na hokejovém mistrovství světa osmnáctek zářil před lety po boku Davida Pastrňáka či Jakuba Vrány. Jenže zatímco zmíněná dvojice válí v nejslavnější lize světa, po Václavu Karabáčkovi se takřka slehla zem. „Je to pro mě jedno z největších zklamání za poslední roky, pokud budu hodnotit talenty, které český hokej měl," říká v pořadu Příklep Jan Škvor, hokejový expert Sport..cz. „U něj za to může hlava, jinak je to obrovský talent. Hodně se třeba upíná k rituálům," prozrazuje Lukáš Pech, zkušený útočník Motoru České Budějovice, který s Karabáčkem hrál.

Parťák Vrány s Pastrňákem z dvacítek se trápí. Upíná se příliš k rituálům? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

V roce 2014 česká osmnáctka získala na MS stříbrné medaile a ve výběru se to hemžilo talenty. Jedním z nich byl Václav Karabáček, který během sedmi vystoupení na šampionátu vstřelil tři góly a připsal si i tři asistence. Stejně jako jeho parťáci vyrazil úspěch proměnit do zámoří. Čekalo se, že bude vyčnívat, jenže on se tak trochu potácel nižšími soutěžemi. „Pak se vrátil domů, nevyšlo mu to v Kometě, Hradci. Když byl v Budějovicích, tak se v první lize zdálo, že to půjde. Ale po postupu se o něm zase moc nevědělo," mrzí hokejového redaktora. V hráči viděl obrovský potenciál, jenže ten ho nenaplnil.

Pech potvrzuje, že má nyní šestadvacetiletý hokejista, talentu na rozdávání. „Na tréninku dá sedm gólů z deseti střel, dobře bruslí, je dravý, jen mu nefunguje hlava, všechno si moc bere," naznačuje, kde je zádrhel. „Trénink a zápas, to je u něj, jako když zhasnete vypínač. V Jihlavě měl přes bod na zápas a chválili ho. Dostal nový impuls, jen musí fakt zapracovat na psychice," zdůrazňuje Pech. I on drží Karabáčkovi palce. „Pořád je ve věku, kdy může něco dokázat, má ještě řadu let před sebou."

Hokejový pořad Příklep s útočníkem s Lukášem PechemVideo: Sport.cz

Sám se snažil se zkušenějšími hráči v Motoru České Budějovice spoluhráči poradit a pomoci mu. „Myslím, že mu škodí, že se upíná k rituálům. On jim věří. Jenže to nefunguje. Teď jsem mu naposledy říkal, ať prostě něco změní. On jel na zápas a zapomněl na věci, které vždycky nosí, a najednou dal dva góly. A začalo se mu dařit. Jsou to takové psychologické hry," dodává devětatřicetiletý útočník jihočeského extraligového klubu.

Reklama

Související témata: