Hlavní obsah

Z extraligy už se nesestupuje

PRAHA

Z hokejové extraligy v příští sezóně nikdo nesestoupí, nejvyšší domácí soutěž se po finském vzoru uzavírá. Rozhodla o tom poněkud překvapivě Asociace profesionálních klubů na čtvrtečním jednání v Praze.

Článek

"V ročníku 2006/07 se nebude z nejvyšší soutěže sestupovat. Pokud by vítěz první ligy měl zájem o účast v dalším ročníku, musí uhradit 25 miliónů korun za extraligovou licenci," vysvětlil Právu ředitel extraligy Stanislav Šulc s tím, že APK, která nejvyšší soutěž řídí, si od toho slibuje zvýšení ekonomické stability. Ze sportovního hlediska jde ale o kontroverzní verdikt.

Nutné finanční záruky

K radikálnímu rozhodnutí vedly i okolnosti letošní baráže. V ní úspěšný Vsetín se totiž topí v dluzích. "Vsetín nemá už delší čas vypořádané pohledávky vůči zaměstnancům i jiným subjektům. Valná hromada APK mu proto uložila, aby co nejrychleji poskytl seznam všech závazků a do 30. května je vyřešil. To je podmínkou, aby vsetínský klub mohl vstoupit do extraligové sezóny 2006/07," uvedl pro hokej.cz Šulc.

Všechny kluby nejvyšší soutěže jsou navíc povinny předložit do 20. června bankovní záruky i zajištění od sponzorů, že jsou schopny zvládnout bez finančních potíží extraligový ročník. "Navíc musí pro sezónu složit i kauci sedmi miliónů korun," řekl Šulc.

Případní uchazeči o start v extralize musí triumfovat v I. lize a k tomu splnit i dosud platné ekonomické podmínky s tím rozdílem, že už není povinnost mít juniorský nebo dorostenecký tým v extralize. "Soutěž zůstane zezdola otevřená a může ji hrát i víc než čtrnáct týmů, ale myslím, že podmínky jsou stanovené tak, že se to nestane," uvedl ředitel extraligy a připomněl nutnost licence: "Začali jsme připravovat i zavedení platových stropů pro jednotlivé kluby tak, aby částka na platy hráčů nepřekročila limit, jenž bude stanoven."

Cizinci bez omezení

K výrazné úpravě dojde také v play-off, které bude od příští sezóny hrát deset nejlepších. "V předkole se na tři vítězství utká sedmý v tabulce s desátým a osmý s devátým. Vítězové se přidají k nejlepším šesti klubům a rozehrají klasické čtvrtfinále na 4 vítězné zápasy," prozrazuje Šulc.

APK také včera zrušila limit pro cizince v nejvyšší soutěži. "Až dosud mohly kluby do utkání nasadit maximálně tři hráče s občanstvím jiné země, kteří v extralize působili nepřetržitě méně než tři roky. Toto omezení už teď neplatí," doplnil Šulc a potvrdil, že včera skončil i prezident asociace Koželuh, který už nezastává žádnou funkci v nějakém extraligovém klubu. "Volba jeho nástupce proběhne na příštím zasedání APK," doplnil Šulc.

Reklama