Hlavní obsah

Změny v obraně Vítkovic. Lotyš končí, do Ostravy přichází rodák z Litvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hokejových Vítkovicích se mění obránci. Z klubu na vlastní žádost skončil 35letý Lotyš Guntis Galvinš, jeho místo zaujme rodák z litevského Kaunasu Ruslan Pedan, který míří do Ostravy z týmu KHL Amur Chabarovsk.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Guntis Galvinš z Vítkovic, Adam Kubík z Kladna a brankář Vítkovic Daniel Dolejš.

Článek

„Guntis za námi přišel a požádal nás o předčasné ukončení kontraktu z osobních důvodů. Své rozhodnutí nám zdůvodnil a my jsme na jeho žádost, byť neradi, přistoupili a s okamžitou platností jsme s ním rozvázali smlouvu. Guntis Galvinš už tím pádem nadále není hráčem Vítkovic. Škoda, že skončil předčasně, Guntisovi děkujeme za vše, co pro nás udělal a odpracoval a přejeme mu do dalšího, ať už sportovního i osobního života hodně štěstí," vysvětloval odchod zkušeného beka, který hrál extraligu také v Třinci sportovní ředitel Vítkovic Roman Šimíček.

Galvinš, ve Vítkovicích od ledna 2021 odehrál 66 utkání s bilancí jednoho gólu a čtyř nahrávek, se chce vrátit i s rodinou domů do Lotyšska a není vyloučeno, že definitivně ukončí i celou svou hráčskou kariéru.

Na nečekanou ztrátu zareagovali ve Vítkovicích velmi rychle. Krátce před koncem přestupního období získali 27letého ruského obránce Pedana z týmu Amur Chabarovsk. „Museli jsme reagovat. Guntis skočil, Petr Gewiese je dlouhodobě zraněný," upozornil Šimíček.

„Hledali jsme spíše zkušenějšího hráče. Ruslan Pedan nám z našeho hledání i na základě vyskautování a informací, které jsme získali, vyšel jako ideální volba. Administrativně máme vše vyřešeno a do tréninkového procesu se zapojí 4. února," přiblížil Šimíček.

Pedan se narodil v roce 1994 v litevském městě Kaunas, národností je ale Rus. V Rusku také začínal s hokejem, konkrétně v moskevském celku Křídla Sovětů. V šestnácti letech vyrazil sbírat zkušenosti do zámoří, v USA působil šest sezon, a kromě juniorských soutěží hrál také tři roky v univerzitní NCAA za minnesotskou Bemidji State.

Ve dvaadvaceti se vrátil domů do Ruska a přímo do KHL. První destinací se mu stalo HK Soči, následně se přesunul do Spartaku Moskva. Hrál i za lotyšské Dinamo Riga a vyzkoušel si i čínské angažmá v mužstvu Kunlun Red Star. V aktuální sezoně působil na dálném východě v Chabarovsku, v jehož dresu odehrál 39 zápasů s bilancí 4 góly a 5 nahrávek. K tomu přidal 34 trestných minut.

Reklama

Související témata: