Hlavní obsah

Hertl bez gólu, Sharks bez výhry. Někdejší obři Západu dál strádají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová pevnost u Sanfranciského zálivu chátrá. Čtyři roky se hráči San Jose neukázali v play off a start nové sezony je poslal tam, kde byli v té minulé - na chvost celkové tabulky NHL. V jednom bodu ze čtyř zápasů by jen zarytý optimista viděl sklenici, která je z poloviny plná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Tomáš Hertl ze San Jose Sharks.

Článek

„Každý rok strašně záleží na začátku,“ opakuje Tomáš Hertl svým mladším spoluhráčům v kabině Sharks. Tentokrát jim los zařídil na úvod ročníku čtyři domácí zápasy v řadě. Při jménech soupeřů ale fanouškům z Kalifornie mrzly úsměvy. Na úvod přijeli do SAP Center úřadující šampioni z Vegas (1:4), pak loňští vítězové Stanley Cupu z Colorada (1:2 po nájezdech), následně přišel kolaps proti jednomu z Východních favoritů Carolině (3:6) a v noci na pátek ani solidní výkon nestačil na rekordmany minulé základní části z Bostonu (1:3).

„Myslím si, že jsme byli strašně měkcí a pomalí,“ stěžoval si kouč Sharks David Quinn po utkání s Hurricanes. Po Bruins byl o něco spokojenější. „Udělali jsme krok vpřed, ale máme před sebou ještě dlouhou cestu, abychom se podívali tam, kam chceme. Od A k Z se nedostanete, aniž byste si prošli celou abecedu,“ vyprávěl Quinn.

Sharks ale trápí stejné neduhy jako posledních pár let. Ze 27 střel vydolovali proti Bruins jen jeden gól. Od sezony 2019-20 jich nastříleli třetí nejmenší počet (776), čtvrtý nejvyšší inkasovali (1011) a vyhráli pouze 104 zápasů, v čemž jsou druzí nejhorší za Anaheimem.

„Potřebujeme se víc dostávat do útočného pásma. Potřebujeme být rychlejší a pohotověji zakončovat,“ vypočítával Quinn. Jenže Hertl za čtyři zápasy zatím neskóroval (0+4) a jediným dvoubrankovým střelcem týmu je Filip Zadina, jehož angažmá nezačalo zle, ani on však nedokázal postrčit Sharks k výhře.

„San Jose se nám líbí,“ prohlásil nedávno v pořadu Příklep na Sport.cz generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd. Avšak nemyslel tím, že by se s kolegy rozplýval nad jeho výkony a výsledky. Kromě Hertla a Zadiny zde ale působí ještě obránce Jan Rutta a je dost pravděpodobné, že všichni budou volní po základní části pro potřeby národního týmu před MS v Praze. Radima Šimka mezitím Sharks zapsali na listinu volných hráčů a chtějí ho přeřadit do farmářského týmu Barracuda v AHL. O něj ale bude v reprezentaci asi taky zájem.

Co nastane na jaře, teď však Hertla a spol. nejspíš moc nezajímá. „Sharks po odchodu Erika Karlssona ještě víc oslabili, mají tam dost mladých hráčů. Hertlík bude hrát prvního centra, přesilovky, body si udělá, ale určitě to u nich nebude jako před pěti lety,“ řekl Patrik Eliáš nejproduktivnější útočník v dějinách Devils.

Staré dobré časy s Joe Thorntonem, Joe Pavelskim, Patrickem Marleauem a Brentem Burnsem, kteří dlouhá léta tvořili tvrdé jádro týmu, jsou pro Sharks jen hezkou vzpomínkou v záplavě všedních starostí.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
  Česko - Finsko dnes 18 : 00
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko