Hlavní obsah

Triu dopujících hráčů Hradce disciplinárka pozastavila činnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Disciplinární komise hokejové extraligy dočasně pozastavila činnost trojlístku hráčů Hradce Králové Kevinu Klímovi, Greamu McCormackovi a Martinu Štohanzlovi. Ti během semifinálové série extraligového play off porušili dopingová pravidla, když měli po čtvrtém utkání série pozitivní nález na blíže nespecifikovanou látku. Konečný verdikt vynese Antidopingový výbor ČR (ADV ČR).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma (na snímku), Graeme McCormack a Martin Štohanzl měli pozitivní test na zakázanou látku.

Článek

Hokejový Mountfield už na začátku června, kdy informace vyšla na povrch, všem třem svým hráčům do vyřešení případu pozastavil platnost profesionálních smluv a vyřadil je z A-týmu.

Nyní se případem z podnětu ředitele extraligy Martina Loukoty a na základě doporučení Antidopingového výboru ČR zabývala i disciplinárka nejvyšší hokejové soutěže v čele se svým šéfem Viktorem Ujčíkem. A na pozastavení činnosti se shodla jednomyslně. Konečné rozhodnutí přinese až kompletní antidopingové řízení, které výbor s hráči vede.

Co Hradec zvládl jako jediný v extralize? Patrik Augusta hodnotí v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Aktuální předběžné opatření, které činíme dle platné antidopingové směrnice, je projevem naší snahy o jasné dodržování standardů fair play. Do dořešení antidopingového řízení tak zmínění hráči nebudou mít ani teoretickou šanci zasáhnout do přípravných zápasů či soutěží. Jde nám společně s ADV ČR o dodržování principu spravedlnosti a důslednosti v boji proti dopingu," vysvětlil Loukota s tím, že do ukončení řízení antidopingového výboru je o případných trestech pro hráče či klub předčasné spekulovat.

Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, která řídí extraligu, zároveň připravuje před startem nové sezony konferenci na téma suplementace a antidopingových pravidel

„Edukace a prevence byly body, na které jsme se chtěli soustředit hned po vypuknutí kauzy hradeckých hokejistů. S  ADV ČR se proto podílíme na přípravách konference na téma antidopingu, které se 5. září zúčastní povinně zástupci realizačních týmů všech extraligových klubů. Na tuto konferenci bude navíc navazovat online seminář přístupný všem hráčům extraligy," dodává Loukota.

Obránce McCormack a útočníci Kevin Klíma se Štohanzlem měli během letošního play off požít po prodělání nemoci doplněk stravy, na němž nebylo uvedeno, že obsahuje zakázanou látku. Mělo jít o stimulant, nikoliv drogu.

„Mountfield HK se zcela jednoznačně distancuje od podobných aktivit hráčů a užívání jakýchkoliv doplňků stravy s obsahem zakázané látky, byť šlo o nevědomé a neúmyslné porušení pravidel. Klub se proti takovému chování vymezuje, zároveň se na tomto prohřešku nijak vědomě ani nevědomě nepodílel," uvedl královehradecký klub na začátku června.

Reklama