Hlavní obsah

Hokej má nového krále. Palát vyhrál Zlatou hokejku, na trůnu střídá Pastrňáka

Je to v tuzemském hokeji rok plný změn. Poté, co v červnu změnil vládce a nově jej vede Alois Hadamczik, má po pěti letech i nového krále mezi hráči. Davida Pastrňáka, který vyhrál Zlatou hokejku pětkrát za sebou, teď na trůnu pro nejlepšího českého hokejistu střídá 31letý útočník Ondřej Palát. Právě dvojnásobného vítěze Stanley Cupu a letošního finalistu NHL zvolili odborníci za vítěze 54. ročníku prestižní ankety.

Vítězem ankety Zlatá hokejka se stal Ondřej Palát. Na trůnu vystřídal Davida PastrňákaVideo: Sport.cz

 
Článek

Palátovi k výhře pomohl tříkolový systém hlasování. Po prvním kole, které se vyhlašovalo v polovině března, měl totiž vedoucí Pastrňák téměř 300bodový náskok a Palátovi patřilo až čtvrté místo. Druhé kolo se uzavíralo po květnovém mistrovství světa, na kterém Pastrňák rovněž zářil a výrazně pomohl k bronzu.

Ve třetím kole už ale hlasující vybírají jen mezi desítkou finalistů, přičemž ti si nepřenášejí body z předchozích kol, a volba probíhala po finále Stanley Cupu.

Hokejisté se hodili do gala. Takhle jim to slušelo na vyhlašování ankety Zlatá hokejkaVideo: Sport.cz

V něm sice Tampa, za kterou útočník deset let hrál, pohár nezískala, i tak Palátův agent Robert Spálenka už tehdy říkal: "Zlatou hokejku si jednoznačně zaslouží. Ano, bude mít těžkou konkurenci v Pastovi (Davidu Pastrňákovi), který je mediálně víc populární, protože Ondra nevyhledává pozornost a poprask kolem sebe. Ano, Pasta pomohl nároďáku k medaili, ale za klubovou scénu a za play off by měl Ondra Zlatou hokejku vyhrát."

A jeho proroctví se naplnilo. Palát o pouhé čtyři body porazil Pastrňáka, což je jedno z nejtěsnějších vítězství v historii ankety. V roce 1999 vyhrál Jaromír Jágrenad Dominikem Haškem dokonce jen o tři body.

„Chtěl bych poděkovat bývalým spoluhráčům z Tampy, protože bez nich bych tady nebyl. Ale teď jsem natěšený na novou sezonu a věřím, že i tam jednou vyhrajeme Stanley Cup.

Palát si totiž cenu převzal už coby hráč New Jersey Devils, kam v létě zamířil. "Opravdu o mě stáli. S pětiletým kontraktem jsem hodně spokojený. Vždycky je super, když se domluvíte na tak dlouho a máte jistotu, že v týmu zůstanete. Generální manažer Tom Fitzgerald mi nastínil své plány. Mají hodně talentovaný tým, který potřebují doplnit zkušenějšími hráči, Všechno do sebe zapadlo, moc se na to těším," uvedl Palát po podpisu.

Na druhém místě skončil Pastrňák, který zůstává společně s Dominikem Haškem na druhém místě i v počtu triumfů ve Zlaté hokejce (5). Rekordmanem je Jaromír Jágr, který cenu získal dvanáctkrát. Třetí byl v letošním ročníku Roman Červenka.

54. ročník ankety Zlatá hokejka za sezonu 2021/22
1. Ondřej Palát (Tampa Bay)628 bodů
2. David Pastrňák (Boston)624
3. Roman Červenka (Rapperswill-Jona)525
4. David Krejčí (Olomouc)395
5. Tomáš Hertl (San Jose)384
6. Jakub Voráček (Columbus)340
7. Karel Vejmelka (Arizona)267
8. Martin Nečas (Carolina)248
9. Filip Chlapík (Sparta)185
10. Filip Hronek (Detroit)144

Reklama