Hlavní obsah

Hokejka Petra Svobody je v aukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednalo se o jeden z nejdůležitějších gólů v historii českého hokeje. Ve finále olympijského turnaje v Naganu propálil Petr Svoboda ve 49. minutě ruského brankáře Michaila Štalenkova a postaral se o jediný gól zápasu. Hokejka, se kterou Svoboda hrál, se nyní ocitla v dražbě za vyvolávací cenu 180 tisíc korun.

Foto: Djansezian Kevork, ČTK/AP

Petr Svoboda v souboji s Rusem Andrejem Kovalenkem ve finále ZOH 1998.

Článek

Svobodovu hůl měl přitom tři roky zapůjčenou český hokejový svaz ve své síni slávy v pražském obchodním centru Harfa, kde patřila k cenným artefaktům. Jenže v květnu letošního roku došlo po osmi letech k uzavření síně slávy kvůli ekonomické nevýhodnosti projektu.

Svět tak na začátku června obletěly obrázky Dominika Haška, který si například pro své suvenýry přijel do končící síně slávy s nákupním košíkem. Byl to smutný pohled a podobná zkušenost zřejmě potkala i majitele hole Petra Svobody.

Vzácný artefakt v podobě hokejky, která zařídila zřejmě největší úspěch v historii českého hokeje, získá nového majitele 19. září, kdy aukce končí. Vyvolávací cena je 180 tisíc korun, je možný i její okamžitý odkup za rovného čtvrt milionu korun.

Sport.cz oslovil Český hokej s žádostí o odpovědi na dotazy, zda se hokejový svaz do aukce zapojí a proč se s majitelem hokejky nedohodl na další zápůjčce do nové síně slávy, která by měla být nejpozději v březnu 2024 otevřena v jiném pražském obchodním centru Palladium. Mluvčí Českého hokeje Michael Schuster v reakci uvedl, že v tuto chvíli věc nemůže komentovat, ale že se svaz v blízké budoucnosti k situaci vyjádří.

Reklama