Hlavní obsah

HOKEJOVÉ PŘESTUPY ONLINE: Ještě jeden přestup. České Budějovice přišly o zkušeného centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová sezona je v plném proudu. Přestupové období v české extralize sice už skončilo, dá se však očekávat řada změn v NHL. Server Sport.cz proto přináší přehled přestupů českých hokejistů v zahraničí a i seznam všech změn v extraligových klubech.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Martin Hanzl (uprostřed) odchází z Českých Budějovic do finského Vaasan Sport.

Článek

V extralize sice už skončilo přestupové období, poslední den před uzávěrkou ve Finsku se ale v polovině února zrodil ještě jeden přesun. Českobudějovický útočník Martin Hanzl se stěhuje do Vaasanu Sport, kde se potká s Miroslavem Svobodou. Třicetiletý centr letos nasbíral jen pět bodů. „Martin přišel za trenéry s tím, že by rád vyzkoušel zahraniční angažmá, aby zkusil změnit prostředí a zlepšit své výkony. Společně s trenéry jsme zvážili naše možnosti a i vzhledem k tomu, že mu po sezoně končí smlouva a že se nám uzdravil Lukáš Pech, rozhodli jsme se mu vyhovět,“ uvedl sportovní manažer Jiří Novotný.

Na poslední chvíli Třinec přivedl zkušeného 32letého obránce Petra Šenkeříka, který letos v dresu Banské Bystrice zaznamenal ve slovenské extralize devět bodů v devatenácti duelech. „Je to pro mě obrovská výzva. Já jsem strašně rád, že tuhle šanci dostanu. Beru jakoukoliv roli, kterou mi trenér dá,“ řekl pro klubový web majitel bronzové medaile s Motorem z roku 2022.

Potvrzeno, Sparta na závěr sezony přivádí další posilu. Do Prahy přichází 24letý kanadský mistr světa obránce Nicolas Beaudin z Lavalu Rocket v AHL, a také stejně starý útočník Kryštof Hrabík z Plzně. Klub to oznámil během středečního extraligového utkání s Libercem v rámci předehrávky 48. kola.

Původně sice vedení hokejové Plzně na výměnu gólmanů s Pardubicemi nechtělo přistoupit, ale majitel Dynama Petr Dědek přišel v poslední den přestupního období s lepší nabídkou. Potvrdily se informace Sport.cz, že na východ Čech se stěhuje reprezentační brankář Dominik Pavlát výměnou na Milana Kloučka a finanční kompenzaci. Trejd už oznámily oba kluby. O den dříve uskutečnily také výměnu obránců Michala Houdka za Martina Bučka.

Obránce Garrett McFadden bude v závěru sezony působit v extraligových Karlových Varech. Šestadvacetiletý Kanaďan přichází z Popradu, kde se v minulých dnech domluvil na ukončení spolupráce. V Karlových Varech podepsal smlouvu do konce sezony s opcí na příští rok. „Jsem nadšený z toho, že se připojím k týmu. Slyšel jsem skvělé věci o klubu i městě a jsem opravdu rád, že mohu být jeho součástí. Těším se, až naskočím do zápasu a také na fanoušky,“ uvedl McFadden na klubovém webu.

Brankářskou otázku vyřešil také Hradec Králové. Jelikož není úplně spokojený s finskou posilou Eetu Laurikainenem, přivedl ještě třetího gólmana, a to z Liberce 22letého Lukáše Paříka, kterého Bílí Tygři mohli uvolnit, protože už se uzdravila jejich dvojka Dávid Hrenák. Výměnou za Paříka na sever Čech putuje liberecký odchovanec útočník Marek Zachar.

Hokejisté Sparty získali do útoku zkušenou hvězdnou posilu. Přichází 33letý kanadský útočník Zack Kassian. Důrazný forvard strávil šest sezon v Edmontonu coby hlavní strážce hvězd McDavida nebo Draisaitla, celkem v NHL odehrál včetně play off 705 utkání s bilancí 98+114. Loni oblékal dres Arizony. Před touto sezonou neuspěl na kempu Anaheimu a ukončil kariéru v NHL. Po několikaměsíční pauze se však na vrcholovou hokejovou scénu vrátil a chce pomoct k úspěchu Pražanům. Sparta ho představila jako posilu během utkání 41. kola s Třincem.

Z posledního celku finské ligy SaiPa přichází do Brna kanadský obránce Greg Moro. Osmadvacetiletý bek se 193 centimetry a 93 kilogramy by měl hlavně vyztužit defenzivu Komety. „Vycítil jsem, že ve Finsku nastal čas a prospěje mi změna. Brno vnímám jako skvělou destinaci a když se objevila nabídka, prakticky hned jsme se domluvili,“ řekl Moro pro klubový web.

Důraznou posilu získali hokejisté Třince. Z finské SaiPy ulovili kanadského silového centra Adama Helewku. Osmadvacetiletý útočník v posledním celku Liigy nasbíral 16 bodů ze 34 utkání, loni skončil druhý v produktivitě rakouské ICEHL ligy v dresu Innsbrucku. Helewka už je ve Slezsku, ale do nedělního utkání v Pardubicích ještě nezasáhne.

Kádr Pardubic opustil David Cienciala, který míří do Třince. Opačným směrem putuje slovenský útočník Richard Pánik. Oba hokejisté měli ve svých klubech smlouvu do konce této sezony s následnou opcí. Cienciala ale v Pardubicích zůstávat nechtěl a podle zdroje blízkého třineckému klubu už byl s Oceláři dohodnutý na novém kontraktu od začátku ročníku 2024/2025. Domluvený trejd pak přestup urychlil.

Kladno se trápí a snaží se před koncem přestupního termínu posílit. Na Slovensku ulovilo důrazného zadáka Martina Němčíka, jenž působil v Trenčíně. Urostlý bek měřící 194 centimetrů a vážící 105 kilogramů by měl vyztužit defenzivu Rytířů. „Jsem rád za tuto příležitost a těším se, že budu bojovat za Kladno,“ řekl pro klubový web Němčík.

Tak dlouho ve Vítkovicích přemítali, jak probudit v této sezoně nepříliš produktivního Robertse Bukartse (9+3 ve 32 zápasech), až přivedli jeho mladšího bratra. Dvanáctý klub extraligové tabulky se dohodl na podmínkách s prostředním z bratrské trojice lotyšských útočníků Rihardsem, jenž přichází ze švýcarského Bielu. Oblékat dres Ostravanů by měl 28letý rodák z Jurmaly nejméně do konce příštího extraligového ročníku.

Hokejová Sparta vítá ve svém kádru druhého Kanaďana. Po obránci Aaronu Irvingovi bude dres pražského klubu oblékat i osmadvacetiletý útočník Stephen Harper. Rodák z Hamiltonu z provincie Ontario přichází ze slovenské Nitry, v níž si v aktuální sezoně udržoval průměr více než bodu na zápas a s níž se před pár dny domluvil na předčasném rozvázání kontraktu.

Anabáze slovenského gólmana Júlia Hudáčka na Kladně trvala jen pouhé dva dny. Rytíři pod tlakem fanoušků 35letému brankáři, jenž působil i během války v KHL, kam se chtěl vrátit, nakonec vypověděli smlouvu. Hudáček však nezůstal bez angažmá dlouho, sáhl po něm německý Frankfurt.

Liberecký talentovaný obránce Jakub Dvořák míří do zámoří. Osmnáctiletý bek, který byl při posledním draftu vybrán Los Angeles ve 2. kole a s Kings podepsal i tříletý nováčkovský kontrakt, míří do kanadské juniorské soutěže WHL do celku Swift Current Broncos. Dvořák téměř měsíc z doposud nejasných důvodů za Bílé Tygry nehrál, ačkoliv s nimi trénoval. A z osobních důvodů odmítl i účast na mistrovství světa dvacítek.

Kluby v hokejové extralize bývají v lednu tradičně nejaktivnější. Hned zkraje roku došlo k zajímavé výměně hráčů na trase Mladá Boleslav - Brno. Do středočeského klubu se z Komety vrací finský obránce Alex Lintuniemi. Brno za něj získalo náhradu v podobě Američana Zacha Osburna.

Poslední tým extraligy získal posilu ze soutěže o patro níž. Do Mladé Boleslavi přichází z prvoligového Prostějova zkušený 34letý útočník Tomáš Pitule. Forvard, jenž letos nasbíral v první lize osm bodů za 24 zápasů, už jednou v Bruslařském klubu působil, a to na krátkém hostování z Plzně před deseti lety. Teď po něm Středočeši sáhli kvůli rozsáhlé marodce, chybí jim hned čtveřice útočníků.

Už tak hvězdnými jmény našlapaný kádr hokejových Pardubic se rozrůstá o další zvučnou posilu. Aktuálního lídra extraligové tabulky posílil 25letý obránce Libor Hájek z organizace Pittsburgh Penguins. Účastník předloňského mistrovství světa, který v aktuální sezoně působil na farmě Tučňáků v týmu Wilkes-Barre/Scranton, podepsal s Dynamem smlouvu do roku 2028.

Hradec Králové angažoval po rozchodu s Patrikem Bartošákem finského brankáře Eetua Laurikainena. Třicetiletý gólman, jenž letos působil v Jyväskylä a naposledy v Turku, podepsal v Hradci kontrakt do konce této sezony. Brankářskou dvojici bude tvořit s Janem Lukášem.

Spekulace se potvrdily, slovenský útočník Filip Krivošík skutečně přichází do extraligy. Vyhlédl si ho poslední celek tabulky, Mladá Boleslav. „Filip má výborné fyzické parametry, měl by být velkou údernou silou směrem dopředu, a na svůj věk už má také dost zkušeností,“ říká na adresu 24letého forvada sportovní manažer klubu Martin Ševc. Krivošík strávil pět let ve Finsku, letos působil v Košicích, kde nasbíral 18 bodů ve 22 zápasech.

Hradec Králové a Mladá Boleslav se domluvily na výměně zkušených obránců. Jednatřicetiletý Filip Pavlík působil v Mountfieldu od roku 2017, letos však jeho role výrazně klesla, a tak sám požádal o výměnu. Míří do Bruslařského klubu výměnou za Martina Pláňka. O rok starší bek strávil v Boleslavi přes pět sezon. Vrací se do známého prostředí, předtím hrál pět let právě za Hradec.

Liberec reaguje na problémy na brankářském postu. Slovenský gólman Dávid Hrenák totiž prochází onemocněním, které si žádá dlouhodobější léčbu, a tak je jedničkou teprve 20letý Daniel Král. K němu teď do konce sezony s dvouletou opcí přichází jen dva roky starší Lukáš Pařík. Bývalý mládežnický reprezentant působil už působil v liberecké juniorce, minulé tři sezony strávil v zámoří, kde odchytal i pět zápasů na farmě. Letos hájil dres Litoměřic v první lize.

Ve Vítkovicích je i během reprezentační přestávky rušno. Předposlední Ridera reaguje na výsledkovou i herní krizi, zároveň myslí na budoucnost a přivedla dva talentované útočníky. Přichází 22letý Marcel Barinka, jenž poslední čtyři sezony strávil v Německu, a až nyní tak prožije extraligovou premiéru. A novým jménem na soupisce je i stejně starý Jonáš Peterek. Syn sportovního ředitele třineckých Ocelářů naposledy působil ve druhé finské lize.

Předposlední a poslední tým extraligy mezi sebou mění dva trápící se obránce. Vítkovický Petr Gewiese loni patřil ke stálicím ostravské defenzivy, letos se mu však nedaří, ze 17 zápasů nebodoval. Třicetiletý bek tak míří do Mladé Boleslavi výměnou za o pět let mladšího Radka Jeřábka. Ten rovněž nemá na kontě ani bod a spoustu duelů proseděl jen na tribuně nebo na pozici sedmého obránce.

Ve švýcarském Bernu nasbíral Martin Frk pouhých 11 startů, v nichž zapsal 7 bodů (3+4). Dostával prostor i první formaci, v průměru odehrál 17 minut na utkání. Vedení klubu od něj ale zřejmě čekalo víc, a tak se 30letým českým útočníkem, který posledních třináct sezon strávil v zámoří, předčasně rozvázalo smlouvu. Rodák z Pelhřimova ale ve Švýcarsku zůstává, sáhl po něm Rapperswil, kdy působí i Roman Červenka s Petrem Čajkou.

Zajímavá brankářská rošáda v Hradci Králové. Na vlastní žádost skončil finský gólman Henri Kiviaho, jenž letos odchytal jen pět zápasů a dvakrát vypomáhal i v partnerském Kolíně. Odchází do finské SaiPy výměnou za českého brankáře Jana Lukáše. S tím byl Mountfield v kontaktu už před letošní sezonou. Třicetiletému rodáku z Olomouci se první zahraniční angažmá moc nevydařilo, z osmi zápasů nezapsal ani jednu výhru a úspěšnost zákroků měl jen 82,9 procent.

Reklama

Související témata: