Hlavní obsah

Vladimír Růžička se vrhá na politickou dráhu. Kandiduje do europarlamentu za Rajchlovo PRO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kapitán olympijských šampionů z Nagana a poté i úspěšný kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička se vrhá na politickou dráhu. Šedesátiletý Růžička se rozhodl kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu za koalici PRO, kterou vede jako lídr do europarlamentu předseda strany Jindřich Rajchl.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Vladimír Růžička na archivním snímku

Článek

„Rozhodl jsem se kandidovat za stranu PRO do europarlamentu z důvodu, že bych chtěl, aby se zlepšily podmínky českých sportovců. A z důvodu národních zájmů,“ prohlásil Růžička na pondělní tiskové konferenci.

Politický aktivista a právník Rajchl bere volby do Evropského parlamentu jako referendum o koaliční Fialově vládě a jako odraziště pro sněmovní volby v roce 2025. Bylo by však velkým překvapením, pokud by se Růžička nakonec do europarlamentu dostal. Kdyby se mu to přece jen podařilo, znamenalo by to (minimálně na nějakou dobu) konec s trénováním.

Foto: Ivan Vilček, Sport.cz

Vladimír Růžička v dobách, kdy vedl Slovan Bratislava.

Jako hokejový hráč se Růžička stal olympijským vítězem (1998 v Naganu) a mistrem světa (1985 v Praze). Jako trenér pak český nároďák dovedl ke dvěma titulům mistrů světa (2005 a 2010).

Na klubové úrovni dosáhl litvínovský odchovanec největšího úspěchu se Slavií, která pod jeho vedením slavila extraligový titul v letech 2003 a 2008. V posledních letech však šla Růžičkova trenérská kariéra strmě dolů. V minulé sezoně byl předčasně odvolán z Litvínova, v té aktuální nevydržel na střídačce bratislavského Slovanu ani tři měsíce.

Růžička není jediným šampionem z Nagana, který se angažuje či angažoval ve vrcholné politice. Do Poslanecké sněmovny se v minulosti dostali Jiří Šlégr či Milan Hnilička, na podzim bude kandidovat do senátních voleb Dominik Hašek.

Reklama

Související témata:
Politická strana PRO
Jindřich Rajchl