Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: I bez hvězd NHL budou v Pekingu ve hře unikátní medaile. Stojí za to se o ně rvát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijský turnaj bude bez hráčů NHL, s tím je nutné se smířit. I když hokejoví fajnšmekři těžce koušou absenci největších hvězd, prestižnost i jedinečnost únorové akce v Pekingu zůstává. Pořád jsou tam ve hře unikátní medaile udělované jen jednou za čtyři roky a Česko na nějakou z nich dosáhlo naposledy v Turíně 2006.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Olympiáda bude bez hvězd NHL

Článek

Reprezentanti, kteří už za šest týdnů budou v Číně startovat, mají tedy před sebou velikou výzvu. A možná nejde ani tolik o ten cenný kov, ale spíš o nápravu povadlé reputace českého hokeje na mezistátní scéně. Ponechme stranou, jestli je to při aktuálním naladění národního týmu vůbec proveditelné. Nezbývá než doufat, že se na reprezentační úrovni do února objeví někdo, kdo bude schopen uklidnit rozbouřené nálady.

Pozornost fanoušků k turnaji pod pěti kruhy bude upřena i tak, přestože jeho kvalita absencí těch nejlepší hokejistů utrpí. Ještě několik měsíců po zářijové euforii z dohody o účasti v Pekingu, to s návratem hráčů NHL po osmi letech na olympijský led vypadalo opravdu slibně. Jenže prosincové odkládání zápasů zámořské ligy vehnalo hokejový svět do slepé uličky.

Třítýdenní pauzu si soutěž nemůže dovolit, aniž by riskovala nedohrání základní části v přijatelném termínu. A před takovým byznysem blednou i veškeré olympijské plány a tužby všech hvězd působících v NHL.

Olympijský úkol tak připadne na hráče působící v Evropě a z pohledu nějakých dětských snů mají vlastně štěstí borci, kteří se v poslední době vrátili ze zámoří domů, aniž by opustili její herní úroveň, ať už je to český centr Krejčí, ruský útočník Šipačov nebo Fin Lehterä. I jich se ale dotýkají obavy z několikatýdenní karanténní uzávěry, kterou Čína nařizuje pozitivně testovaným a zvlášť s variantou omikron může do této skupiny opravdu lehce každý.

Hledejme i na špatných zprávách to pozitivní, situace slibuje vyrovnanější olympijský turnaj s možným podobně velkým překvapením, jakou bylo v jihokorejském Pchjongčchangu stříbro Německa. Nejsilnější hokejové země jako Kanada, Rusko, Švédsko, USA či Finsko absencí borců NHL ztratí více než reprezentace druhého sledu, v čemž může být i malá jiskřička české naděje.

Ale zároveň také úskalí, protože podcenit Dány či Švýcary, které reprezentace potká už ve skupině, by byla nebetyčná hloupost. Asi stejně veliká jako mít snahu něco devalvovat a znevažovat. Úspěch z Pekingu bude mít stejnou cenu jako kterákoli jiná olympijská medaile v historii.

Zrušení účasti hráčů z NHL na ZOH ale zřejmě povede k intenzivní snaze oživit formát Světového poháru, který by se mohl odehrát klidně už v září 2023. Přehnaná česká radost v tomto směru však není na místě, protože pozvánka pro národní tým je při klesající hodnotě tuzemského hokeje, krajně nepravděpodobná, takže nejlepší Češi jako Pastrňák, Palát, Voráček či Nečas by se asi představili jen ve společném týmu Evropy.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán