Hlavní obsah

Náklonností k Rusku se nikdy netajil. Proto snad ani nepřekvapí, kam míří Faselovy další kroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Rusku měl vždycky slabost a nijak se tím netajil ani v době, kdy stál v čele Mezinárodní hokejové federace. Před třemi týdny dokonce 72letý René Fasel označil zákaz startu ruských a běloruských reprezentací i klubů na akcích IIHF kvůli ruské invazi na Ukrajinu za „smutný okamžik v historii IIHF.“ Proto nepřekvapí, kam nejspíš budou směřovat další kroky švýcarského zubaře.

Foto: Profimedia.cz

René Fasel (vlevo) s prezidentem Ruské hokejové federace Vladislavem Treťjakem.

Článek

Podle novináře ruského deníku Sport-Express Alexeje Ševčenka by měl Fasel, jenž dlouhodobě udržuje dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, velmi brzy získat angažmá v Kontinentální hokejové lize.

„Gratuluji vám, přátelé. Ve velmi blízké budoucnosti bude René Fasel oficiálně přijat do KHL. Název pozice se stále vybírá, stejně jako rozsah odpovědností. Ale to, jak může lize pomoct, je nad moje chápání," napsal Ševčenko sarkasticky na svém telegramovém účtu.

Fasel byl prezidentem IIHF mezi lety 1994 až 2021. Loni už se o další funkční období neucházel a jeho nástupcem se stal Francouz Luc Tardif. Kongres IIHF Fasela alespoň zvolil svým čestným prezidentem.

A zatímco Tardif krok IIHF vyloučit Rusko a Bělorusko ze všech akcí odůvodnil i snahou zajistit, aby se turnaje konaly v bezpečném prostředí pro všechny týmy, Fasel rozhodnutí IIHF nechápe.

„I během studené války hrál Sovětský svaz se Spojenými státy, s Kanadou. I v tak vypjaté situaci, jako je dnes, musí sport nést poselství míru a spojování lidí. Bylo mnoho příležitostí vyloučit někoho z IIHF, protože ve světě bylo mnoho válek, a teď to děláme. Je velmi smutné slyšet, co lidé chtějí dělat," nechal se slyšet Fasel.

Reklama