Hlavní obsah

Hokejisté Ufy získali Gagarinův pohár, slaví i Klepiš s Blaťákem

PRAHA/UFA

Hokejisté Salavatu Julajev Ufa získali Gagarinův pohár pro vítěze Kontinentální ligy. Svěřenci Vjačeslava Bykova zvítězili v pátém finálovém utkání play-off na vlastním ledě nad Atlantem Mytišči 3:2 a v celé sérii zvítězili 4:1 na zápasy.

Foto: Milan Syruček, ČTK

Obránce Ufy Miroslav Blaťák (vlevo) a Zbyněk Irgl z Atlantu Mytišči

Článek

Český útočník svou třetí trefou ve finále a šestou v play off vyrovnal ve 44. minutě v dvojnásobné početní výhodě, když zblízka poslal puk pod horní tyčku. Domácí předtím vedli už od 8. minuty, pak se čekalo na gól až do poslední třetiny, v níž se strhla přestřelka.

V 55. minutě znovu strhl vedení na stranu Ufy v přesilové hře Andrej Kutějkin a za dalších 87 sekund zvýšil na 3:1 Alexander Svitov, kterému u gólu asistoval Klepiš. O 26 sekund později ještě vykřesal pro hosty naději Alexej Gluchov, ale znovu už Atlant nevyrovnal ani při power play, k níž se trenér Říha odhodlal už na konci 57. minuty. Díky předchozímu vyloučení Kirilla Kolcova hrálo Mytišči dokonce v šesti proti čtyřem, kýženou branku však z tlaku nevytěžilo.

Ufa vedená koučem ruské reprezentace Vjačeslavem Bykovem vystřídala na trůnu Kazaň, která vyhrála úvodní dva ročníky KHL. S Atlantem získali stříbro vedle kouče Říhy a Marka ještě další útočníci Jan Bulis a Zbyněk Irgl. Nejužitečnější hráčem play off byl vyhlášen brankář Atlantu Konstantin Barulin.

"Už na začátku sezony jsem tvrdil, že Ufa bude mistrem," uvedl po zápase Říha, který v říjnu předčasně skončil ve Spartaku Moskva a pár dní nato ho angažoval Atlant. Mužstvo, které v minulosti bývalý kouč Sparty či Pardubic vedle ještě pod jeho předchozím názvem Chimik Voskresensk, bylo v té době předposlední v Tarasovově divizi a nepatřilo k adeptům na účast v play off. "Jsem na kluky hrdý, odvedli pod mým vedením skvělou práci. Můžeme odejít se vztyčenou hlavou," prohlásil.

"Teď to oslavíme s fanoušky v Mytiščích a pak si s hráči dopřejeme dovolenou. Už se můžu i oholit, břitvu sebou máme," řekl český kouč s ohledem na svůj stříbrný plnovous, který si nechal v průběhu play off narůst.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="2"><strong>Finále Kontinentální hokejové ligy, 5. zápas</strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Salavat Julajev Ufa - Atlant Mytišči 3:2</strong></td><td><strong><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=11443" onclick="return onlineShow(this.href);">on-line</a></strong></td></tr><tr><td colspan="2"><strong>Branky</strong>: 8. Taratuchin, 55. Kutějkin, 56. Svitov - 44. Marek, 57. Gluchov.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: