Hlavní obsah

Hokejový skandál mezi Rusy a Bělorusy má dohru. Mezi přáteli nepřijatelné, ozývá se z Minsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendový incident z Minsku, kdy hráči ruské hokejové osmnáctky po porážce 5:6 v prodloužení s běloruskou dvacítkou na protest kvůli rozhodčím demonstrativně odmítli individuální ceny i stříbrný talíř za druhé místo na turnaji, měl v obou spřátelených zemích dohru. Celá záležitost dostala politický kontext.

Foto: Profimedia.cz

Ruští hokejisté do osmnácti let po jednom ze zápasů proti běloruské dvacítce

Článek

„Takový přístup k našim hráčům a fanouškům ze strany chlapců, kteří teprve začínají svou cestu ve velkém sportu, je nepřijatelný a odporuje přátelství a podpoře, která vždy existovala mezi našimi zeměmi a národy,“ prohlásil pro sport5.by běloruský senátor Dmitrij Baskov, který měl po zápase v gesci slavnostní předávání cen.

Baskov má dlouhodobě blízko k běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, a v minulosti dokonce působil jako prezident Běloruské hokejové federace. Z funkce však musel v září 2021 odstoupit poté, co mu Mezinárodní hokejová federace pozastavila činnost na pět let za porušení etického kodexu a olympijské charty. Důvod? Zneužil svého postavení k politické agitaci.

Vazby s Lukašenkem však zpřetrhány nebyly. Naopak. Baskov je koučem prezidentova amatérského hokejového týmu a osobním trenérem jeho syna. Lukašenko ho navíc nominoval do Senátu, a přestože má Baskov od IIHF zákaz činnosti, dál se podílí na řízení hokeje v zemi.

Chování mladých ruských hokejistů Baskov zkritizoval. Na politické pozadí incidentu poukázal také jeden z poslanců ruského parlamentu Dmitrij Sviščev.

„Myslím, že by se k tomu, co se stalo, měla vyjádřit i Ruská hokejová federace. Jedná se o poněkud zvláštní a ojedinělý případ, zvlášť když se národní týmy obou zemí nacházejí v obtížné situaci,“ uvedl Sviščev.

Kouč ruské osmnáctky Alexandr Titov se bezprostředně po konci zápasu zapřisáhl, že o záměru svých svěřenců nechat ceny na ledě a nevzít si je neměl žádné potuchy. „Z naší strany nepřišel žádný pokyn, abychom ocenění nepřijímali. Nejsme přece v mateřské škole. Můžete se zeptat samotných hráčů.“

Viceprezident Ruské hokejové federace a zároveň trenér Petrohradu Roman Rotenberg sice s jednáním hráčů nesouhlasil, zároveň ale z jeho úst nepadlo jediné slovo, kterým by čin odsoudil.

„Vždycky musíte být schopni přijmout ránu. Někdy to není snadné, což velmi dobře chápu. Z toho, co vím, měli hráči výhrady k rozhodčím. Ale v každém případě je třeba zachovat disciplínu a hokejovou kulturu. Nepotřebujeme žádné skandály, vše musí probíhat férově. Myslím, že se z této situace poučíme a půjdeme dál. Co nás nezabije, to nás posílí,“ míní Rotenberg, oligarcha z klanu kolem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Reklama