Hlavní obsah

Rozhodnuto. Světový hokej vyloučil Rusy a Bělorusy i na příští sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejisté Ruska a Běloruska si nezahrají na mistrovství světa ani příští rok ve švédském Stockholmu a dánském Herningu. Na svém pravidelném zasedání o tom v pondělí rozhodla Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Bělorusko zároveň přijde letos v létě o možnost startovat v olympijské kvalifikaci pro hry 2026.

Foto: Profimedia.cz

IIHF vyloučila Rusko i na sezonu 2024/25

Článek

„Na základě důkladné analýzy dospěla Rada IIHF k závěru, že opětovné začlenění ruských a běloruských týmů do soutěží IIHF zatím není bezpečné. Proto se Rusko a Bělorusko nebudou účastnit mistrovství světa 2025. Toto rozhodnutí se bude týkat i běloruského týmu, pokud jde o závěrečné kolo olympijské kvalifikace, které se bude hrát v srpnu 2024,“ uvedla IIHF v tiskovém prohlášení.

Rusko a Bělorusko byly vyloučeny ze soutěží IIHF krátce poté, co Rusko v únoru 2022 vojensky napadlo Ukrajinu. IIHF své rozhodnutí odůvodňovala a stále odůvodňuje obavami o bezpečnost všech účastníků i diváků. Rusové a Bělorusové tak nemohli startovat na MS 2022 v Tampere a Helsinkách, stejně jako o rok později v Tampere a Rize. Přijdou i o letošní šampionát v Praze a Ostravě i o ten příští rok ve Stockholmu a Herningu.

„Stejně jako v minulých letech bude Rada IIHF situaci nadále sledovat, přičemž nejzazší termín, kdy bude rozhodnuto, zda je bezpečné Rusko a Bělorusko znovu zařadit do mistrovské sezony 2025/2026, bude stanoven v květnu 2025 na zasedání Rady IIHF před výročním kongresem IIHF,“ doplňuje IIHF.

Bělorusko navíc přijde o olympijskou kvalifikaci, kterou mělo sehrát na přelomu srpna a září v Bratislavě. V jedné ze tří čtyřčlenných skupin, z níž na olympiádu postoupí pouze tři vítězové, se měly systémem každý s každým původně utkat Slovensko, Bělorusko, Ukrajina a Kazachstán.

Vyškrtnutím Běloruska však IIHF musela přistoupit ke změně nasazení týmů do tří skupin. Původně se do závěrečné fáze kvalifikace na konci minulého týdne probili pouze vítězové předešlých kvalifikačních skupin Ukrajina, Velká Británie a Japonsko. K nim se podle informací Sport.cz přidá nakonec i Maďarsko coby nejlepší tým na druhém místě.

V Bratislavě si to o jedno postupové místo rozdají domácí Slovensko, Kazachstán, Rakousko a Maďarsko. V Rize pak domácí Lotyšsko, Francie, Slovinsko a Ukrajina. V Aalborgu pak domácí Dánsko, Norsko, Velká Británie a Japonsko.

Velký otazník naopak v souvislosti se ZOH 2026, na rozdíl od Běloruska, zůstává ohledně Ruska. To zatím stále má naději na start na turnaji, neboť ve zmraženém žebříčku IIHF je vedeno na třetím místě a v rozlosování olympijského turnaje prozatím figuruje ve skupině C. Byť s hvězdičkou, že může dojít ke změně.

Rusko se však bude moci turnaje zúčastnit pouze tehdy, když IIHF pro sezonu 2025/26 rozhodne o jeho návratu do soutěže a také pokud Mezinárodní olympijský výbor připustí Rusy k účasti v soutěžích družstev.

Několik členů Rady IIHF však již před pondělním hlasováním uvedlo, že jejich postoj k Rusku je konzistentní. Negativně konzistentní. „Věci se nezměnily, takže se nezměnil ani postoj Finska,“ citoval finský deník Iltalehti Heikkiho Hietanena.

„Za současné situace považujeme návrat Ruska a Běloruska za nemožný. Hodně to souvisí s bezpečností hráčů a celé akce. Můj názor je, že se situace nezměnila, takže postoj Švédska je jasný,“ řekl zase švédskému Expressenu Anders Larsson.

A stejný pohled má i Český hokej včetně seniorního viceprezidenta IIHF Petra Břízy.

Reklama