Hlavní obsah

Jaškin: Zákaz reprezentovat? Nečekané a nepříjemné. Nemůžu s tím nic dělat

Až bude trenér české hokejové reprezentace Kari Jalonen ve čtvrtek zveřejňovat nominaci na turnaj Karjala, první akci sezony, jméno Dmitrije Jaškina v ní nenajdete. Jednak proto, že po odstranění Ruska z podniků Euro Hockey Tour se KHL v listopadu nepřerušuje, vedení Českého hokeje navíc rozhodlo, že do národního týmu nebudou povoláváni hráči, kteří po začátku ruské invaze na Ukrajině podepsali či podepíší kontrakty v KHL. A právě to je případ i rodáka z Omsku Jaškina působícího toho času v Petrohradu jako kapitán mužstva.

Foto: Profimedia.cz

Český kapitán Petrohradu Dmitrij Jaškin.

Článek

„Když jsem (v Petrohradu) podepisoval, nikdo nemluvil o zákazu reprezentovat. Nepřicházelo to podle mě v úvahu," připomíná v rozhovoru pro ruský server Post News, že omezení přišlo na konci srpna měsíc poté, co se domluvil na smlouvě v KHL.

Devětadvacetiletý útočník, který reprezentoval na dvou mistrovstvích světa a Světovém poháru 2016, připouští, že takové rozhodnutí české hokejové generality nepředpokládal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin v dresu české hokejové reprezentace. Takové spojení nyní nepřichází v úvahu.

„Samozřejmě to bylo nečekané a ne moc příjemné. Ale toto rozhodnutí učinila Česká republika nebo ti, kteří tam hokej řídí, takže s tím nemůžu nic dělat," prohlásil Jaškin, jenž ve 39 zápasech za národní tým vstřelil 11 branek.

Když měl vybrat nejlepší spoluhráče, s nimiž ve své kariéře na klubové či reprezentační úrovni nastupoval, zmínil dva.

„Nejúžasnější spojení jsme asi měli s Davidem Krejčím a Davidem Pastrňákem v české reprezentaci. Hrát s nimi je velké potěšení a radost," vzpomíná Jaškin na MS 2018 v Dánsku, kam oba bostonští Davidové dorazili až v průběhu turnaje, aby pak právě s Jaškinem vytvořili elitní formaci.

Jaškin se zamýšlí i nad tématem, proč se vedení NHL rozhodlo navzdory válce na Ukrajině nesuspendovat ruské hráče, kteří tak v soutěži můžou dál působit.

„Jedním z hlavních důvodů pravděpodobně je, že mezi hvězdami ligy je mnoho Rusů. Jejich odstranění by bylo k vlastní škodě NHL. Na ruských hráčích se v podstatě dělá hodně reklamy, takže jsou součástí ligy," míní Jaškin, jenž byl v pondělí vyhlášen nejlepším útočníkem uplynulého týdne KHL a v prosinci se spolu s krajanem Liborem Šulákem zúčastní Utkání hvězd KHL.

Reklama