Hlavní obsah

Jaškin: Že nemůžu reprezentovat? Jsem šťastný v Petrohradu! Češi se do KHL chtějí vrátit

Když se v létě po neúspěšné sezoně v Arizoně vrátil do KHL a stal se kapitánem Petrohradu, rozdělil tím české fanoušky. Část z nich hokejovému reprezentantovi Dmitriji Jaškinovi spílala, jak může v době války na Ukrajině jít do Ruska, jiní naopak na jeho kroku neviděli nic špatného, když se narodil v Omsku a v Rusku žije i jeho rodina.

Český reprezentant kapitánem v KHL? Jiný případ. Neodsuzuji ho, reaguje HadamczikVideo: Sport.cz

 
Článek

V pondělí devětadvacetiletý český útočník pomohl Petrohradu gólem a asistencí k pohodovému triumfu 5:1 na ledě moskevského Spartaku, takže Petrohrad vyhrál už čtrnáctý z dosud patnácti odehraných duelů a suverénně vládne tabulce Kontinentální ligy.

Když pak Jaškin po utkání dorazil mezi ruské novináře, kromě otázek na zápas samotný přišly i ty na českou reprezentaci a Čechy působící v NHL.

Komunikuje Hadamczik s českými hráči KHL či jejich agenty?Video: Sport.cz

Vedení Českého hokeje na konci srpna rozhodlo, že do národního týmu nebudou povoláváni hráči, kteří po začátku ruské invaze podepsali či podepíší kontrakty v KHL. Týká se to právě Jaškina a útočníka Vladivostoku Rudolfa Červeného, zatímco jeho klubový spoluhráč obránce Libor Šulák a zadák Chabarovsku Michal Jordán reprezentovat můžou, neboť do KHL zamířili ještě před 24. únorem.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Petrohradu Dmitrij Jaškin před gólmanem Dynama Moskva Volkovem.

„Jak vnímáte řeči o tom, že českým hráčům hrajícím v KHL bude zakázáno hrát za národní tým?" ptal se Jaškina ruský žurnalista evidentně netušící, že takové rozhodnutí již padlo.

„To už bylo zakázáno. Je to jejich rozhodnutí, nedá se nic dělat. Nyní jsem velmi šťastný, že mohu hrát za SKA a plně se na to soustředím," odvětil Jaškin, jenž v 15 utkáních sezony zaznamenal sedm gólů a čtyři asistence.

Reprezentace bez hráčů KHL. Má takové nařízení smysl? Debatujeme v PříklepuVideo: Sport.cz

Překvapil pak svým pohledem, proč v KHL aktuálně působí jen čtyři Češi. Slovo o válce na Ukrajině nepadlo jediné...

„Moc nečtu, když tam (v České republice) někdo něco řekne. Myslím, že Češi (do KHL) nezamířili z rodinných důvodů. Někdo měl děti, někdo zase nějaký jiný důvod. Je mnoho nezodpovězených otázek. Každý, s kým jsem mluvil, se ale chce (do KHL) vrátit," prohlásil Jaškin.

Reklama