Hlavní obsah

Putin udělil ruské občanství americkému hokejistovi. Teď má být na řadě Čech Safin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých týdnech měl dopisem určeným přímo prezidentovi Ruska Vladimiru Putinovi zažádat o ruské občanství kanadský útočník Petrohradu Brendan Leipsic, stejného chce dosáhnout i český útočník Ostap Safin, který vyměnil Spartu za Ladu Togliatti, v níž je na měsíční zkoušce. Zatímco v obou případech ještě rozhodnuto nebylo, jiný hráč z KHL se ve čtvrtek ruského občanství dočkal.

Foto: Profimedia.cz

Brennan Menell v dresu Dynama Moskva.

Článek

Konkrétně jde o šestadvacetiletého amerického obránce moskevského Dynama Brennana Menella. Ten podle ředitele klubu Alexeje Sopina vyjádřil touhu získat ruské občanství už v dubnu.

A Putin ve čtvrtek dekret o přijetí Menella k občanství Ruské federace přijal. „V souladu s odstavcem "a" článku 89 Ústavy Ruské federace rozhoduji: přijmout do občanství Ruské federace Menella Brennana Roberta, narozeného 24. května 1997 ve Spojených státech amerických," uvádí se v oficiálním dokumentu.

Menell byl v uplynulém ročníku KHL s 24 kanadskými body druhým nejproduktivnějším zadákem Dynama, v němž má smlouvu ještě na další tři sezony. Předtím působil v KHL i v dresu běloruského Dinama Minsk, v zámoří hrál nejvýše farmářskou AHL.

„Jsme určitě šťastní a rádi, že to tak dopadlo. Nyní musí Brennan získat pas občana Ruské federace a projít postupem pro změnu sportovního občanství. Vzhledem k tomu, že nehraje za americký národní tým na žádné věkové úrovni, myslím, že budeme mít čas vyřešit tyto technické problémy před začátkem sezony KHL," řekl Sopin.

Získání ruského občanství mj. znamená, že Menell nebude brán v KHL za cizince, jejichž limit se od nadcházející sezony v jednom klubu sníží z pěti na tři.

Reklama