Hlavní obsah

Ruský tisk oslavuje tým trenéra Říhy za postup do finále KHL

MOSKVA

Postup hokejistů Atlantu Mytišči přes favorizovanou Jaroslavl do finále Kontinentální ligy dnes v ruském tisku vyvolal přímo gejzír pochval na adresu českého trenéra Miloše Říhy a jeho svěřenců. Noviny oceňují i Říhovo gesto po vítězném zápase, kdy shodil sako a poklekl na led, aby poděkoval hráčům.

Foto: www.khl.ru

Trenér Miloš Říha

Článek

Hokejisté Atlantu v sobotním šestém zápase semifinále deklasovali Jaroslavl 8:2 a sérii vyhráli 4:2 na zápasy. Říha se tak může stát v třetím ročníku KHL prvním českým trenérem, jenž získá Gagarinův pohár pro vítěze play-off. Finálový soupeř týmu z Mytišči vzejde z druhého semifinále mezi Ufou a Magnitogorskem, které sehrají rozhodující zápas v úterý.

"Miloš Říha udělal to, co se ještě před pár týdny zdálo nemožným - dovedl Atlant do finále Gagarinova poháru!" zdůraznil Sovětskij sport, podle nějž Říhovi svěřenci nakonec soupeře "rozebrali na šroubky".

Komentátor také sžíravě zaznamenal, že fandit svému bývalému trenérovi a "sypat si sůl do ran" přijeli do Mytišči i fanoušci moskevského Spartaku, který je už z play-off dávno venku. Atlant si získal přízeň i fanoušků Kazaně, Omsku nebo moskevského CSKA.

Charismatický trenér

"Je možné, že Říha není největší teoretik v KHL, ale když jde o motivaci, tak nadělí 100 bodů jakémukoli protějšku," napsal list Izvestija. "Klub z okolí Moskvy s rozpočtem, který je řádově menší než u týmů oligarchů, si proklestil cestu do finále díky své bojovnosti a charismatickému trenérovi," doplnil autor.

Podle deníku se teď dá těžko věřit, že ještě před půl rokem, po vyhazovu ze Spartaku, Říha seděl na kufrech a byl připraven vrátit se do Česka. Nebýt telefonátu z Atlantu, KHL by přišla o jednu z nejbarvitějších osobností.

A český specialista se odvděčil tím, že z předposledního místa v tabulce dovedl klub - krok za krokem, bez revolučních změn - do stavu, kdy z bývalého Atlantu nezbyl ani stín a místo aby se bál favoritů, tak je teď tomu naopak.

"Miloš Říha se projevil jako moudrý trenér. Ačkoli je stoupencem výrazně útočného hokeje, nezkoušel předělávat hru nového týmu podle svých představ, ale naopak se sám přizpůsobil stylu Atlantu. Právě houževnatý a rozvláčný hokej Mytišči, založený na nejpřísnější disciplíně, spoutal útok Petrohradu a skoncoval s gólovými hody Jaroslavle," ocenil list.

Střecha ze zlata na dosah

K výsledku zřejmě přispěl i systém odměňování. Říha netajil, že vydělává méně než ve Spartaku, ale že kontrakt počítá s prémiemi za postup do play-off a do dalších kol. Říha žertoval, že jeho "kontrakt má střechu ze zlata" - a teď ji má na dosah. "Kdo by si pomyslel, že se řečnický obrat může i zhmotnit," poznamenaly Izvestija.

"Atlant dorostl do finále," zdůrazňuje i Kommersant, připomínající, že "před začátkem třetí sezóny KHL byl klub z Mytišči považován v nejlepším případě za solidní průměr". Dříve se klub nedokázal ani přiblížit k rozhodujícím utkáním play-off, nejdál se dostal do čtvrtfinále.

Nynější úspěch je podle komentátora dvojnásob cenný. Mytišči ukořistily skalp nejsilnějšího týmu Západní konference KHL ze základní části soutěže, který stál v tipování sázkařů v boji o Gagarinův pohár skoro stejně vysoko jako "východní grandi".

"Ještě před pár dny by se tvrzení, že se Říhův tým může stát šampiónem, přijímalo jako nepovedený aprílový žert," připouští Sport-Express a vypočítává, jaké trumfy teď Atlantu hrají do karet. Říhovi svěřenci se dokázali s Jaroslavlí vypořádat i bez sedmého zápasu, takže teď mohou šest dnů odpočívat, a do finále vstupují jako jeden z nesporných triumfátorů, tedy bez psychologického břemene. To může mít cenu zlata.

Pokud jde o možné soupeře, Magnitogorsk ve všech parametrech, "včetně talentu svých trenérů", podle komentátora za Atlantem zaostává. Ufa sice velikostí svých hvězd i celkově sestavou tým z Mytišči předčí, ale na rozdíl od Říhova mužstva má už zjevně vrchol formy za sebou.

"Už teď máme dojem, že týmu, který Říha přeměnil ve favorita play-off, už ani Ufa není strašákem. Přece slabší nebyla ani Jaroslavl, která s Atlantem prohrála i 1:6 a 2:8," dodal Sport-Express.

Reklama

Související témata: