Hlavní obsah

Šílené Rusko! Na zlomený prst teploměr a acylpyrin. Staré letadlo? Vrtulák to doplachtí, uklidňovali Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šílené příhody i krásné zážitky. Když se Tomáš Vlasák, sportovní manažer extraligové Plzně, rozpovídá o působení v Rusku, není nouze o překvapení. „Ze začátku to bylo těžké. Když jsem viděl, v jaké stavu je letiště a viděl letadla, říkal jsem si, co tam dělám," tvrdí v pořadu Příklep na Sport.cz trojnásobný mistr světa. I v Rusku přidal dva zářezy do kolonky úspěchů. První rok vyhrál v barvách Omsku kanadské bodování celé soutěže, v další sezoně pak slavil titul. „Nakonec ty horší věci vytěsníte a byly z toho dva krásné roky," dodává.

Když jsem viděl letiště a letadla, tak jsem si říkal: co tady dělám? Tomáš Vlasák v pořadu Příklep o angažmá v RuskuVideo: Sport.cz

 
Článek

Omsk vyhrál Superligu v roce 2004, i když sezonu nerozjel optimálně. „Po první čtvrtině jsme byli poslední. Pak se ale vyměnili trenéři a udělal se titul," usmívá se Vlasák.

Vzpomíná i na to, jak jej v ruském klubu vedl legendární český kouč Ivan Hlinka. „Mrzí mě, že už Ivan není," prohlásí nejprve. S trenérem olympijských vítězů z Nagana si vybaví příhodu před prvním letem. „Když Ivan viděl ten třicet let starý Antonov, tak povídá: Tak jestli mě do toho dostanou střízlivého, na to budu zvědavej. Ale nakonec jsme samozřejmě letěli," líčí Vlasák.

Hokejový pořad Příklep se sportovním manažerem Plzně Tomášem VlasákemVideo: Sport.cz

Hokejový redaktor Sport.cz Jan Škvor sice nemá osobní zkušenost z Ruska, ale dává k lepšímu příběhy, které četl ve finských novinách, kde dělali anketu s hráči, co ve zmíněné zemi hráli „Říkali tam třeba, jak škrabkou odstraňovali zmrazky na letadle. Nebo jak chodil generální manažer jednoho z klubů s pistolí za pasem," vykládá novinář.

Pocítila Plzeň pád KHL na hráčském trhu? Odpovídá Tomáš Vlasák v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Když pak zazní příhoda, kterou do médií vyzradil Antti-Jussi Niemi, studiem se rozezní smích. „Hrál někdy kolem roku 2010 za Togliatti a přišel za doktorem, který neuměl anglicky. Ukazoval mu palec a říkal, že ho má určitě zlomený. A doktor mu podal teploměr a acylpyrin," líčí Škvor s tím, že po třech dnech si finský hokejista vydupal, že může na rentgen. „A pak mu řekli, že to má zlomené. A dali mu sádru od ramena až po konečky prstů."

Vlasák si pro změnu vybaví, jak po jednom z utkání přijel tým Avantgardu na letiště, kde v mrazu a sněhu stálo zhasnuté letadlo. „Jen se do něj naházely bágly, rozsvítila se světla a snad do pěti minut jsme byli ve vzduchu," kroutí hlavou hokejista, který je známý tím, že létání zrovna nemusí. „Tehdy mě uklidňovali, že je to vrtulák, takže to když tak doplachtí."

Reklama

Související témata: