Hlavní obsah

Slovenský gólman o Rusku: Kdo stanovuje morální hodnoty? Válka bude, ať už v KHL jsem, nebo ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v létě usiloval o smlouvu s New Yorkem Rangers, který jej pro NHL draftoval, jenže v červnu to v zámoří zabalil a kývnul na nabídku Nižního Novgorodu z Kontinentální hokejové ligy. Šestadvacetiletý slovenský reprezentační brankář Adam Húska svého rozhodnutí ani po roce nelituje, naopak si jej chválí. Co na tom, že zamířil do země válečného agresora, který rozpoutal konflikt na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Adam Húska v dresu Nižního Novgorodu.

Článek

„Kdybych odmítl, přemýšlel bych po kariéře, co mohlo být. Nebo bych litoval, že jsem to nezkusil. Nemyslím si, že se tím někdo bude podrobně zabývat, až válka skončí," šokuje účastník loňského a předloňského MS pro slovenský portál sme.sk.

„Nevím, kdo stanovuje morální hodnoty, co je dobré a co ne. Otevřeně nepodporuji válku, jsem proti ní a také mi vadí její nevinné oběti. Nyní mám ale možnost tam jet a taková nabídka může přijít jednou za život," obhajuje se Húska.

Tvrdí, že při osobních rozhovorech mu odchod do Ruska nikdo nezazlíval ani nevyčítal. „Necítím žádný veřejný tlak. V diskusích na Facebooku mě někteří chválí, jiní shazují. Ale řekl bych, že fanoušci, kteří to odsuzují, jsou v menšině. Někdo to může vidět i tak, že si řekne: 'Nelekne se, nebojí se, co si o něm lidi myslí.' Ostatní zase řeknou, že nemá žádnou morálku a hraje o krvavé peníze," míní gólman, jenž za Nižní Novgorod odchytal v sezoně 28 zápasů a úspěšnost zákroků měl 91,3 procenta.

Kromě něj v KHL v uplynulé sezoně hrálo i dalších osm jeho krajanů - brankáři Patrik Rybár a Július Hudáček, obránci Christián Jaroš s Michalem Čajkovským a útočníci Michal Krištof, Tomáš Jurčo, Samuel Buček a Adam Liška.

Všichni mají zakázáno reprezentovat Slovensko, což Húska považuje za nesmyslné rozhodnutí. „Nic se tím nevyřeší. Ať už budu hrát v KHL, nebo ne, nic to nezmění, válka bude," prohlásil zvolenský rodák.

Foto: TASR/Profimedia, Profimedia.cz

Slovenský brankář Adam Húska během loňského MS.

Poněkud úsměvně pak vyznívají Húskova tvrzení, že ruskou propagandu v klubu nepociťoval. Tak třeba... „Je pravda, že písmeno Z se nacházelo ve městě, ale skutečnost, že hráči byli postaveni ve tvaru písmene Z, jak se objevovalo na sociálních sítích, je hloupost. Nemyslím si, že by někdo z hráčů válku podporoval," stojí si za svým Húska.

„Je pravda, že v průběhu sezony přicházely do klubů povolávací rozkazy, řešilo se to v celé lize, i naše mužstvo. Nakonec ale bylo rozhodnuto, že hokejisté nepůjdou na frontu a od té doby se v souvislosti s válkou nic neřešilo," snaží se přesvědčit slovenský brankář.

Žádné obavy prý z hraní hokeje v zemi přímo zapojené do válečného konfliktu neměl. „Nebylo nic, čeho bych se bál. Viděl jsem, že všechno ve městě funguje normálně, staví se nové budovy, nikde se nevypíná topení, města jsou normálně osvětlená. Nikde se nešetří, peníze v Rusku jsou. Nechci nic říkat, ale propaganda funguje na obou stranách," soudí Húska.

A byť opakuje, že je proti válce a přál by si mír, neuslyšíte od něj, že za válku na Ukrajině může Rusko. „Nevinní lidé umírají kvůli nesmyslné válce a je mi líto všech obětí na obou stranách. Myslím, že když se dvě malé děti mezi sebou perou, tak jim nedáme do ruky nožíky," uzavírá „filosof" Húska.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.