Hlavní obsah

Všichni se bojí. Dělají, že nic nevidí. Zatčeného Fedotova se otevřeně v Rusku zastává spoluhráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatčení a bleskový odvod na vojnu ruského brankáře Ivana Fedotova zatřásly hokejovým světem. Podepsaná smlouva s Philadelphií se pro stříbrného medailistu z letošní olympiády během okamžiku změnila v bezcenný cár papíru. Místo cesty přes Atlantik za splněným snem o NHL na něj čekala cesta k Severnímu ledovému oceánu a prožitá noční můra. Hokejová komunita v Rusku proti zacházení s reprezentantem moc neprotestuje, ale našla se i světlá výjimka.

Foto: Yuri Kuzmin/KHL

Brankář Ivan Fedotov v dresu ruské hokejové reprezentace.

Článek

K Fedotovově případu dostal dříve příležitost se vyjádřit i hvězdný forvard a blízký přítel prezidenta Vladimira Putina Alexandr Ovečkin. Na dotaz, zda chce kauzu okomentovat, ale odpověděl jen: „Ne, proč?"

Fedotova se však nyní veřejně zastal jeho bývalý spoluhráč z Ufy Grigorij Panin.

„Je pohodlné žít podle principu - ´díky bohu, že se mě tohle netýká´. Všichni si žijeme ve svých domovech se svými problémy. Nevidíme a neslyšíme věci, které se netýkají přímo nás. Náš sport se tak ponořil do ticha," napsal Panin na Instagramu.

„Ale buďme upřímní, zítra se něco podobného (jako Fedotovovi) může stát každému z nás, obzvlášť mladým klukům, kteří proslavují náš hokej v zahraničí a reprezentují naši zem na mezinárodní scéně. Váňa (Fedotov) se za dva roky vymakal z pozice naděje na post prvního gólmana na olympijských hrách. Vyhrál KHL a není tajemství, že si chtěl splnit sen každého hokejisty - hrát NHL," pokračoval 36letý hokejista.

„Určitě mi teď budou všichni říkat, ať si hledím svého a dělám si svůj hokej. To je ale přesně to, co chtěl Fedot dělat - hrát svůj hokej. To bylo vše. Někdo někde ale rozhodl jinak. Je to precedent pro každého. Liga, hráčské odbory (pokud ještě nějaké jsou), svaz a my hráči bychom měli Váňovi alespoň pomoct, aby mohl nějak pokračovat v kariéře a dál reprezentovat naši zem," dodal s tím, že podobně zlověstná "sekera" visí i nad dalšími ruskými hráči i z NHL.

Na zkušeného obránce se po zveřejnění postu na sociálních sítích obrátil ruský server MatchTV.

„Spoustě mladým hráčům hrozí podobný osud. Někteří kluci mi dnes psali s tím, že se bojí s k tomuto tématu jakkoliv vyjádřit. Bojí se, aby se jim něco nestalo. A následků, které by jejich slova mohla mít na jejich kariéry," uvedl mimo jiné Panin v rozhovoru.

Podle něj je pro Fedotova a jeho kariéru klíčové, aby mu bylo umožněno na nějaké úrovni hokej dál hrát, protože při delší nečinnosti může jeho sportovní dráha nadobro skončit.

„Nemůžete prostě kluka jen tak z ničeho nic hodit do armády, když ještě nedávno se k němu vzhlíželo díky ligovému titulu a stříbru z olympiády. Už jenom kvůli tomu, kolik peněz se do jeho kariéry nainvestovalo. Má za sebou skvělý příběh. Před dvěma roky ho ještě nikdo neznal a teď je z něj hvězda. Je skvělým příkladem pro mládež," řekl také Panin.

Reklama

Související témata: