Hlavní obsah

Ze Švýcarska do KHL. Dvojnásobný český šampion má angažmá v Rusku

Do KHL míří dvojnásobný mistr české extraligy, v nadcházející sezoně bude hrát za Lokomotiv Jaroslavl. Slovenský obránce Martin Gernát se svým novým klubem podepsal smlouvu na jeden rok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Martin Gernát na snímku z doby, kdy hrál ve Spartě.

Článek

Informovaly o tom oficiální stránka a sítě týmu. Přestup jednoho z lídrů reprezentace našich sousedů ze Švýcarska do Ruska rozebírají slovenská média.

V Rusku má vedle třicetiletého beka pro nadcházející sezonu kontrakt zatím dalších osm slovenských hokejistů. K nim se před pár dny přidal i trenér Andrej Podkonický, který coby asistent podepsal smlouvu s Omskem.

Gernát v minulé sezoně hrál za švýcarský tým HC Lausanne - nastoupil do 46 zápasů, ve kterých získal 27 bodů (8+19). S klubem se mu nepodařilo postoupit do předkola play off, po základní části Lausanne bylo až na 11. místě.

Obránce Martin Gernát po tréninku slovenské hokejové reprezentace.

V dresu tohoto týmu hrál už v sezoně 2017/2018. Po pokračování v Třinci, se kterým získal dva mistrovské tituly, se před ročníkem 2021/2022 vrátil do švýcarské ligy. V Česku rodák z Košic působil ještě ve Spartě (2016/17). V roce 2011 ho draftoval Edmonton v pátém kole ze 122. místa, ale NHL si nikdy nezahrál.

S reprezentací startoval na dvou světových šampionátech a ZOH v roce 2022 v Pekingu. V Číně se mohl těšit ze zisku historického bronzu. Z účasti na nedávno skončeném šampionátu v Rize a Tampere ho podle slovenských médií vyřadilo zranění břišního svalstva.

Hráči z KHL ve slovenském týmu na MS nemohli hrát. Odchody hokejistů do této soutěže jsou po invazi Ruska na Ukrajinu podrobovány kritice, start v národních týmech jim byl zakázán i v dalších zemích.

Reklama