Hlavní obsah

Železný Mike Keenan se v Magnitogorsku vrátil do studentských let, ale pořád dovede běsnit

Praha

Po dvaceti sezónách na lavičce v NHL ozdobených ziskem Stanley Cupu už si Mike Keenan mohl za mořem v poklidu užívat trenérského důchodu. Jenže vloni hozené laso z Magnitogorsku v kanadském kouči zažehlo touhu po dalším úspěchu. Vždyť Stanley Cup i Gagarinův pohár dosud žádný trenér nezískal, Keenan může být ve středu tím prvním.

Kouč Keenan atakuje sudí.

 
Článek

V roce 2009 Keenanovi předčasně ukončili smlouvu v Calgary, s nímž dvakrát za sebou nepřešel přes první kolo play off. Tím se přerušila trenérská kariéra muže, jenž v nejslavnější lize světa odkoučoval 1386 zápasů, z toho 672 vítězných. Keenan u hokeje zůstal, v New Yorku pracoval jako televizní analytik.

Asistent překladatelem

Nová výzva přišla o 8000 kilometrů dál, v průmyslovém Magnitogorsku. „Nejdřív jsem se musel vžít do jejich myšlení, než jsem je začal něco učit,“ popisoval svoji filosofii. K sobě si vzal asistenta Ilju Vorobjova, jenž funguje i jako překladatel. „Dokáže můj pokyn přenést na hráče přesně tak, jak potřebuju,“ chválí Keenan.

Jen komfort svého apartmá v New Yorku musel opustit a vzít zavděk bydlením na báze. „Jako bych se vrátil na studentskou kolej. Daleko od našich manželek si vaříme a pereme,“ usmál se.

Už není tak drsný

Úsměv na jeho tváři býval k vidění zřídka, ostatně pro svou přísnost získal přezdívku Železný Mike. Však mu také prorokovali, že by se svou neústupností mohl v Rusku slavit úspěch. „Ale už jsem se změnil. Moje principy zůstávají stejné, ale metody už jsou trochu měkčí,“ tvrdil.

Jenže jak se stále dokáže rozčílit, předvedl i v Praze. Po čtvrtém zápase se zlobil na Martina Ševce, po šestém utkání jeho zlobě na chodbě do šaten neunikli rozhodčí a mírnit ho museli až pořadatelé.

Smlouvu v Metallurgu má dvouletou, ale hned po sezóně bude spěchat do New Yorku. Ve městě se chystají oslavy dvaceti let od posledního zisku Stanley Cupu. „Měli jsme tehdy skvělý tým. Myslím, že jsme pohár mohli vyhrát víc než jednou,“ vzpomíná Keenan.

Reklama

Související témata: